Що приготувати до Яблучного Спаса: традиційні рецепти

19 серпня українці святкуватимуть Яблучний Спас. Це свято люблять не лише віряни, адже цього дня можна поласувати різними стравами з яблук.

"Дивогляд" зібрав найкращі рецепти яблучних смаколиків: пісні – для тих, хто дотримується Успенського посту, і непісні.

Запечені яблука з родзинками, горіхами і медом

Запечені яблука
Запечені яблука
Фото: Shutterstock

Це, мабуть, найбільш традиційна страва до Яблучного Спаса. Запечені яблука готуються просто, а в результаті виходить дуже смачний і корисний десерт. Якщо ви не дотримуєтеся посту, можна додати в яблуко сир.

Інгредієнти:

  • 4 середніх яблука
  • 4 ч.л. меду
  • 4 ч.л. родзинок
  • 4 ч.л. подрібнених горішків

Яблука помийте, обсушіть. Зріжте верхівку і виріжте серединку. Всередину кожного яблучка викладіть родзинки, горіхи, мед (і сир за бажанням).

Запікайте у духовці, розігрітій до 180 градусів 20-25 хв. Яблука мають зарум’янитися.

Готові яблука можна прикрасити цукровою пудрою, корицею чи медом.

Пісний пиріг з яблуками

Пісний яблучний пиріг
Пісний яблучний пиріг
Фото: 1000.menu

Інгредієнти:

  • 4 яблука (краще кислих сортів)
  • 150 мл солодкого яблучного соку
  • 1 ч.л. розпушувача
  • 150 г борошна
  • 100 г цукру (+ 1 ст.л. для кірочки)
  • 60 мл олії (+100 мл для кірочки)
  • Кориця і ваніль – за смаком

Просійте борошно і з’єднайте всі сипучі інгредієнти.

Сік з’єднайте з олією. Додайте у рідину суміш борошна. Все добре перемішайте. Тісто вийде доволі рідким.

Яблука помийте, почистіть від серцевинок (шкірку можна залишити), поріжте тонкими шматочками.

Додайте яблука до тіста, перемішайте і залиште на 10 хв.

Форму для випічки змастіть олією, вилийте тісто з яблуками і відправте на 30 хв до духовки, розігрітої до 190 градусів. Щоб яблука не підгорали, можна накрити зверху пиріг фольгою.

Тим часом змішайте олію і цукор, які залишили для карамельної кірочки. Цукор має розтанути.

Через 30 хв випікання вилийте цукор з олією на пиріг і залиште у духовці ще на 10-15 хв.

Готовий пиріг можна їсти і гарячим, і охолодженим.

Пісні млинці з яблуками і родзинками

Млинці, оладки з яблуками
Млинці, оладки з яблуками
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • 2 яблука
  • 50 г родзинок
  • 1 скл борошна
  • 1 скл води
  • 1 ст. ложка лимонного соку
  • 2 ст. ложки олії
  • 3 ст. ложки цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 1 ст. ложка меду
  • дрібка соди
  • дрібка солі

У просіяне борошно додайте 1 ст. ложку цукру, ваніль, соду і сіль. Влийте у суміш воду тонкою цівкою, добре перемішайте. Додайте лимонний сік і олію і ще раз добре перемішайте.

Посмажте млинці на добре розігрітій сковорідці.

Очищені від шкірки і серцевинок яблука дрібео поріжте, обсмажте на олії. Потім додайте цукор і родзинки.

Викладіть начинку на млинці і скрутіть конвертиком або трубочкою.

За бажанням готові млинці можна запекти у духовці з маслом, переклавши шари млинців тонко нарізаними кружальцями яблук.

Яблучні оладки на сніданок

Млинці, оладки з яблуками
Млинці, оладки з яблуками
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • 190 г борошна
  • 1 яйце
  • 1 скл сметани, кефіру чи кислого молока
  • 1 яблука
  • 1-3 ст.л. цукру (за смаком)
  • дрібка соди
  • дрібка солі
  • олія чи вершкове масло для смаження

Яйця збийте з цукром і сіллю, додайте сметану, борошно змішане з содою і добре перемішайте до однорідності.

Яблука почистіть і натріть на крупній тертці. Додайте до тіста і добре перемішайте. Смажте оладки на добре розігрітій сковорідці, викладаючи порції столовою ложкою.

Голові оладки можна подавати зі сметаною, джемом або медом.

Салат з яблуком, горіхами і пікантним сиром

Салат з яблуком
Салат з яблуком
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • 2 яблука
  • 300 г зеленого салату і руколи
  • 50 г сиру із пікантним смаком (краще брати із блакитною пліснявою)
  • жменя волоських горіхів

Для соусу:

  • 30 мл лимонного соку
  • 2 ст.л. меду
  • 1 ч.л. оливкової олії
  • сіль і перець – за смаком

З’єднайте інгредієнти для соусу.

Яблука очистіть від середино і наріжте скибочками. У миску для салату викладіть зелень, яблука, горіхи, сир і перемішайте все з соусом. Готово!

Салат із куркою, яблуками і зеленню

Інгредієнти

  • 300 г курячого філе
  • 2 ст. л. родзинок
  • 1 цибулина
  • 2 яблука
  • 1 ч. л. меленої паприки
  • зелень мангольда, петрушки, кропу
  • олія для обсмажування
  • сіль, перець за смаком
  • 2 ст. л. темного соєвого соусу
  • 2 ст.л. олії для соусу

Філе наріжте невеликими шматочками і обсмажте на сковорідці.

Цибулю наріжте півкільцями і обсмажте разом з родзинками до золотистого кольору.

Яблука почистіть від серединок і наріжте шматочками такого ж розміру, як курка.

Змішайте соєвий соус, олію і спеції для соусу.

З’єднайте і перемішайте всі інгредієнти салату.

Читайте також:

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

Читайте більше