"Дивогляд" зібрав найкращі рецепти яблучних смаколиків: пісні – для тих, хто дотримується Успенського посту, і непісні.
Запечені яблука з родзинками, горіхами і медом
Це, мабуть, найбільш традиційна страва до Яблучного Спаса. Запечені яблука готуються просто, а в результаті виходить дуже смачний і корисний десерт. Якщо ви не дотримуєтеся посту, можна додати в яблуко сир.
Інгредієнти:
- 4 середніх яблука
- 4 ч.л. меду
- 4 ч.л. родзинок
- 4 ч.л. подрібнених горішків
Яблука помийте, обсушіть. Зріжте верхівку і виріжте серединку. Всередину кожного яблучка викладіть родзинки, горіхи, мед (і сир за бажанням).
Запікайте у духовці, розігрітій до 180 градусів 20-25 хв. Яблука мають зарум’янитися.
Готові яблука можна прикрасити цукровою пудрою, корицею чи медом.
Пісний пиріг з яблуками
Інгредієнти:
- 4 яблука (краще кислих сортів)
- 150 мл солодкого яблучного соку
- 1 ч.л. розпушувача
- 150 г борошна
- 100 г цукру (+ 1 ст.л. для кірочки)
- 60 мл олії (+100 мл для кірочки)
- Кориця і ваніль – за смаком
Просійте борошно і з’єднайте всі сипучі інгредієнти.
Сік з’єднайте з олією. Додайте у рідину суміш борошна. Все добре перемішайте. Тісто вийде доволі рідким.
Яблука помийте, почистіть від серцевинок (шкірку можна залишити), поріжте тонкими шматочками.
Додайте яблука до тіста, перемішайте і залиште на 10 хв.
Форму для випічки змастіть олією, вилийте тісто з яблуками і відправте на 30 хв до духовки, розігрітої до 190 градусів. Щоб яблука не підгорали, можна накрити зверху пиріг фольгою.
Тим часом змішайте олію і цукор, які залишили для карамельної кірочки. Цукор має розтанути.
Через 30 хв випікання вилийте цукор з олією на пиріг і залиште у духовці ще на 10-15 хв.
Готовий пиріг можна їсти і гарячим, і охолодженим.
Пісні млинці з яблуками і родзинками
Інгредієнти:
- 2 яблука
- 50 г родзинок
- 1 скл борошна
- 1 скл води
- 1 ст. ложка лимонного соку
- 2 ст. ложки олії
- 3 ст. ложки цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- 1 ст. ложка меду
- дрібка соди
- дрібка солі
У просіяне борошно додайте 1 ст. ложку цукру, ваніль, соду і сіль. Влийте у суміш воду тонкою цівкою, добре перемішайте. Додайте лимонний сік і олію і ще раз добре перемішайте.
Посмажте млинці на добре розігрітій сковорідці.
Очищені від шкірки і серцевинок яблука дрібео поріжте, обсмажте на олії. Потім додайте цукор і родзинки.
Викладіть начинку на млинці і скрутіть конвертиком або трубочкою.
За бажанням готові млинці можна запекти у духовці з маслом, переклавши шари млинців тонко нарізаними кружальцями яблук.
Яблучні оладки на сніданок
Інгредієнти:
- 190 г борошна
- 1 яйце
- 1 скл сметани, кефіру чи кислого молока
- 1 яблука
- 1-3 ст.л. цукру (за смаком)
- дрібка соди
- дрібка солі
- олія чи вершкове масло для смаження
Яйця збийте з цукром і сіллю, додайте сметану, борошно змішане з содою і добре перемішайте до однорідності.
Яблука почистіть і натріть на крупній тертці. Додайте до тіста і добре перемішайте. Смажте оладки на добре розігрітій сковорідці, викладаючи порції столовою ложкою.
Голові оладки можна подавати зі сметаною, джемом або медом.
Салат з яблуком, горіхами і пікантним сиром
Інгредієнти:
- 2 яблука
- 300 г зеленого салату і руколи
- 50 г сиру із пікантним смаком (краще брати із блакитною пліснявою)
- жменя волоських горіхів
Для соусу:
- 30 мл лимонного соку
- 2 ст.л. меду
- 1 ч.л. оливкової олії
- сіль і перець – за смаком
З’єднайте інгредієнти для соусу.
Яблука очистіть від середино і наріжте скибочками. У миску для салату викладіть зелень, яблука, горіхи, сир і перемішайте все з соусом. Готово!
Салат із куркою, яблуками і зеленню
Інгредієнти
- 300 г курячого філе
- 2 ст. л. родзинок
- 1 цибулина
- 2 яблука
- 1 ч. л. меленої паприки
- зелень мангольда, петрушки, кропу
- олія для обсмажування
- сіль, перець за смаком
- 2 ст. л. темного соєвого соусу
- 2 ст.л. олії для соусу
Філе наріжте невеликими шматочками і обсмажте на сковорідці.
Цибулю наріжте півкільцями і обсмажте разом з родзинками до золотистого кольору.
Яблука почистіть від серединок і наріжте шматочками такого ж розміру, як курка.
Змішайте соєвий соус, олію і спеції для соусу.
З’єднайте і перемішайте всі інгредієнти салату.
Читайте також:
- Три серпневих Спаси: коли і як правильно святкувати
- Готуємося до Медового Спаса: як правильно вибрати мед
- Горіховий Спас 2020: прикмети і традиції святкування
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!