У Нью-Йорку готують картоплю фрі, яку аж ніяк не можна назвати вуличною їжею. Хоча б тому, що коштує вона 200 доларів та занесена до Книги рекордів Гіннеса. До слова, посипають її справжнім золотом. Про це повідомляє кореспондентка "5 каналу" Христина Катарина.
Найдорожчу у світі картоплю фрі готують за дверима цього ресторану. Чому страві дали таке звання, починаєш розуміти, тільки-но побачиш інгредієнти. Для смаження використовують винятково елітний сорт картоплі чіппербек. Її нарізають шматочками, купають у шампанському та смажать не у звичайній олії, а в чистому гусячому жирі. Він надає страві природного горіхового запаху.
"Спершу ми бланшуємо картоплю у шампанському "Дом Періньйон" та оцтові на основі французького шампанського. Потім охолоджуємо шматочки й смажимо їх за температури 165 градусів. Далі знову даємо вистигнути і досмажуємо вже за температури 190 градусів. Завдяки такій технології картопля має хрустку скоринку та м'яка зсередини", – розповів шеф-кухар Фредерік Шон-Ківерт.
Після приготування елітну картоплю посипають трюфельною сіллю "Геранд", яку виготовляють у Франції, та поливають трюфельною олією. Делікатесні гриби для картоплі фрі збирають спеціально в Італії. Готову страву посипають стружкою сиру з овечого молока і прикрашають кружальцями трюфелів. До картоплі подають сирний соус "Морне", рецепт якого також вражає багатством складників: до нього входить трюфельне масло та ароматний швейцарський сир "Раклет".
"Трюфель, трюфель і ще раз трюфель – ось чим начинена ця картопля. Окрім цього, ми поливаємо її трюфельною олією. Сирний соус, у який потрібно вмочувати картоплю фрі, також приготований із додаванням різних видів трюфелів. Вони – головна оздоба цієї страви", – сказав шеф-кухар Фредерік Шон-Ківерт.
Притрушують таку розкіш їстівним золотим пилом вагою у 23 карати. І подають на кришталевій тарілці елітного французького бренду Baccarat. Коштує ця картопляно-трюфельно-сирна насолода 200 доларів.
"Наш ресторан – щасливе місце. Люди приходять сюди, щоби відсвяткувати різні події та втекти від буденності й повеселитися. Ми даруємо їм це свято уже 67 років", – зазначив креативний директор та керівник ресторану Джо Калдерон.
Найдорожча у світі картопля фрі не єдиний рекорд ресторану. Заклад прославився десятьма стравами, які входять до Книги рекордів Гіннеса. Серед них – найбільший весільний торт, найдорожчий десерт із морозива та найкоштовніший у світі бургер.
Читайте також: в Ріо-де-Жанейро запрацювала особлива котяча кав’ярня
Христина Катарина, "5 канал"