Єгипетська картопля та китайський часник: чому українці варять борщ з імпортних овочів Читайте по-русски

Часник 5 канал / Час. Підсумки тижня
В Україні в магазинах продають іноземні овочі та фрукти за космічними цінами

Табличка з написом "Китайський часник" нас уже давно не дивує, як і "Турецька цибуля". Але все ж таки змушує щоразу замислюватися, чому ми варимо борщ з імпортних овочів і де ж наші фермери зі своєю морквою й картоплею. Маємо відповідь: вони не простоюють, вирощують на плодовитих чорноземах і за копійки збувають свій товар, адже елементарно не можуть пробитися на полиці супермаркетів. Ми під мікроскопом дослідили цю тему і зрозуміли, що вітчизняний виробник просто не має можливості конкурувати з іноземним постачальником.

Тож чому Україна з таким скрипом пускає свого виробника в магазини, але водночас красиво викладає турецьку цибулю й іноземні фрукти, а з ними й космічні цінники. 

Два місяці карантину – і українські фермери з порожніми кишенями. Ринки та сезонні ярмарки – єдине місце, де вони можуть продавати свій товар. Але вони були зачинені. Як наслідок – гори гнилих та викинутих просто неба овочів.

"Це викликало просто таку емоційну реакцію фермерів, плювали на це все і дискували той врожай, який мали", – пояснив голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

А це тонни врожаю, який, здавалося б, можна було продавати в супермаркеті. Втім, наповнити полички магазинів для дрібного фермера – надскладне завдання, пояснює аграрій.

"Зайти в ритейл нормальному фермеру майже неможливо, тому що є і вхідний квиток так званий в ритейл, і є відстрочка платежу", – зазначив він.

Морква
Морква5 канал / Час. Підсумки тижня

До того ж мережі вимагають, щоб продукція була ідеальною. Однаковою за розміром, кольором та не брудною від землі. Ще й поставки врожаю мають бути безперервними.

"На це ще й накладається так звана відстрочка платежу. Ти постачаєш сьогодні, а гроші отримуєш, наприклад, через місяць або через два. Фермеру це не зручно", – додав Слободяник.

Натомість у великих мережах кажуть, що їхні полички для українських фермерів відкриті. І щоб їх наповнювати, достатньо лише кількох кліків мишкою.

"Уся інформація попередня, як стати нашими постачальниками та заповнити анкету потенційного бізнес-партнера, є на нашому офіційному сайті. Якщо домовляються на умовах взаємовигідних для постачальника і для нашої компанії, ми починаємо співпрацювати", – розповів регіональний директор регіону "Схід" мережі "Метро"Олександр Чалапко.

Єгипет, Білорусь, Росія – ось звідки потрапляє картопля на полички українських супермаркетів. І прикрість у тому, що серед усього цього розмаїття імпорту вітчизняному виробнику місця немає. Як і не було дощу та снігу, через що українська бульба зникла з продажу.

Капуста
Капуста5 канал / Час. Підсумки тижня

"Логічно, що Україна почала закуповувати картоплю на зовнішніх ринках. Вперше з'явилася голландська, бельгійська та французька картопля. Наш виробник не витримує такої конкуренції тиску зовнішніх ринків. Відтак на полицях цього року ми побачили переважно імпорт", – наголосила виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

Цього можна було уникнути і забезпечити країну власним врожаєм, запевняють в українській асоціації виробників картоплі. Встановити у всіх господарствах зрошення, тобто автоматичний полив, та побудувати картопляні сховища.

"Потрібно запровадити дзеркальні заходи для країн, що обмежують поставку продукції з України. Україна забезпечена лише на п'яту частину від власної внутрішньої потреби картоплесховищ. Цього не вистачить, щоб Україна могла прогодувати себе з осені до весни збереженою картоплею", – пояснила Руженкова.

У 2020 році харчуватися власним виробництвом українці будуть хіба що з червня й до серпня. Молодою картоплею, з нею проблем немає.

Полиці супермаркета в Києві
Полиці супермаркета в Києві5 канал / Час. Підсумки тижня

"Цього року молоду картоплю не садили хіба що на асфальті. Ситим у нас щодо картоплі буде червень і шматочок липня. А от далі можуть бути запитання. Тому що середньо пізніх і пізніх сортів посаджено абсолютно стільки ж, скільки й минулого року", – додала Руженкова.

Тож імпорт поновиться. І завозити закордонні продукти буде в рази дешевше, ніж оптово скуповуватися у вітчизняних аграріїв.

"Динаміка українських цін напряму залежить від ціни ефективного імпорту. Тобто в нас ціни зростають доти, доки не починають завозити сюди імпортний товар. У нас гречка зростала на початку цього року доти, доки стало вигідно завозити її сюди з Казахстану", – розповів економіст Олег Пендзин.

Ціни на соціально важливі харчі – хліб, овочі, олію – зростатимуть, бо світова економіка підірвана коронавірусом. Тому борщ ми готуватимемо за європейськими цінами.

"Поїде імпорт. А якщо поїде імпорт, то він поїде за тими цінами, які будуть світовими. А світова ціна цього року зростатиме, тому що в світі є проблеми. Можна сміливо враховувати, що відсотків на 10-12 ціни зростуть", – уточнив Пендзин.

Перець
Перець5 канал / Час. Підсумки тижня

Та все ж українські фермери можуть вплинути на кількість імпорту. А отже, і на ціну борщу. Об'єднавшись, декілька аграріїв разом мають усі шанси забезпечити денну норму споживання.

"Якщо ті хлопці хочуть активно виходити на супермаркет, їм треба робити виробничу кооперацію. Їм треба кооперативи виробничі робити, щоб накопичувати обсяги. Бо в імпорту немає обмежень. Якщо треба 100 тонн – приїде 100 тонн, треба 200 – буде 200", – пояснив Пендзин.

Ціни, які встановлює мережа, на ось ці ж тонни закордонних харчів пообіцяли моніторити у Міністерстві економіки. Запрацювала постанова уряду про регуляцію цін. Втім, назвати її регуляцією не можуть у тому ж таки міністерстві.

"Це насправді ні на шо не впливає. Тому що це не регулювання цін, а моніторинг цін. І в силу того, що до набрання чинності цього механізму і виробники, і мережі ділилися цією інформацією, то зараз є порозуміння, навіщо це робиться, як це функціонує. Тобто це лише обмін інформацією", – зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка.

Якщо постачальник підвищує ціну на свій товар, наприклад часник, тому що везе його з Єгипту до України, він зобов'язаний задекларувати ціну. Просто надіслати листа Держпродспоживслужбі. І на зростання цін це аж ніяк не вплине.

А поки, щоб приготувати справді український борщ без єгипетської картоплі й не за європейськими цінами, можна походити на продовольчих ринках. Там фермери продають те, що зібрали власними руками на городі.

Валерія Павленко, Юрій Усик, Олексій Іванченков "Час. Підсумки Тижня"

 

Попередній матеріал
"Бандерівський стандарт": як ОУНівці за 2 місяці зламали хребет ГУЛАГу – хроніки Норильського повстання
Наступний матеріал
Війна пам'ятників: розвінчання культу особи та стихійні "ленінопади"
Loading...