У місті запрацював... банк їжі. Це соціальний проєкт, який ініціювали місцеві волонтери. До благодійності долучають великі супермаркети. Ті передають харчі, термін придатності яких добігає кінця. Далі волонтери доправляють усе організаціям, які допомагають нужденним. Як працює банк їжі, цікавилася кореспондентка "5-го" Марта Шикула.
У місцевому супермаркеті волонтерів чекають від самого ранку. Адміністраторка Марта пакує продукти, щоб безплатно передати благодійникам.
У благодійний візок потрапляють харчі, у яких невдовзі закінчується термін придатності, акційні товари та садовина й городина не першої свіжості.
"Передаємо салати, вони з добрим терміном, але по них видно, що не нині приїхали. Випічка (вчора її пекли) і молочні: йогурти сметана – вони до 30 квітня. Дещо мусили би утилізувати", – каже адміністраторка супермаркету Наталія Янкевич.
Із супермаркетів продукти забирають волонтери. Далі розвозять благодійним організаціям.
"Організації, які годують на вулиці бездомних людей і малозабезпечених. У нас є можливість надавати їм продукти, з яких вони можуть готувати обід, вечерю чи сніданок. Малозабезпечені, які мали мінімальну заробітну плату, зараз залишилися без роботи. Тому ми допомагаємо за можливості усім", – пояснила волонтерка ГО "Тарілка" Мар'яна Пришляк.
Нині продуктами забезпечили благодійний фонд "Шпиталь Шептицького", який опікується сотнями нужденних львів'ян.
"Часто це є люди, які не можуть покидати дім через важкі захворювання, це лежачі люди. Ми маємо змогу готувати тепле харчування, ми готуємо комплексні набори. Це сніданок, обід, вечеря. І розвозимо для мешканців міста Львова", – розповів директор благодійного фонду "Шпиталь Шептицького" Андрій Логін.
Досвід продовольчого банку львівські волонтери запозичили в німецьких благодійників. Основна мета – зменшити продуктові відходи та допомогти малозабезпеченим.
"Ідея виникла тоді, коли він вечеряв в одному із ресторанів і побачив, що на полицях залишається дуже багато їжі, яку не використовують. Запитав: що будете з нею робити, офіціант відповів: викидаємо. Тою їжею могли би нагодувати тих, кому бракує їжі, з другого боку ця їжа буде мінусом того сміття, яке продукується в нашому місті", – зауважив співорганізатор банку їжі Іван Павлів.
До благодійної ініціативи поки що приєдналися небагато підприємців. Проте найближчим часом волонтери планують залучити до співпраці усі великі супермаркети та ресторани міста.
Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, "5 канал"