Українці, які запаслися гречкою, тепер почали скуповувати продукти, які вважають противірусними. Як результат – ціни на окремі позиції овочів та фруктів зросли щонайменше вдвічі. Чи не змовилися бува виробники з мережами супермаркетів, нині перевіряє Антимонопольний комітет. А от який народний товар найближчим часом подешевшає, кореспондентка "5-го" Ганна Рибалка дізнавалася.
Лимони, часник та імбир – продукти, які точно не рятують від коронавірусу. Утім відколи в Україні запровадили карантин, саме вони стрімко подорожчали. У столичних супермаркетах ціни на лимони дуже різняться. Ось в цьому магазині за кілограм цитрусового просять майже 65 гривень. В іншому – уже 85. А ось тут їх узагалі немає.
Найвища ціна на лимони ось в мережі Novus – 90 гривень. Та подекуди такого фрукта взагалі немає. Як і імбиру, що додають у чай. А от онлайн його продають втричі дорожче, ніж до карантину – по 240 гривень. Ці продукти, а також часник, за який просять від 130 до 160 гривень, – лідери в народному рейтингу так званих "противірусних".
На гуртовому ринку Львова за другий тиждень карантину ціни на "народні ліки" зросли вдвічі. Часник – 120. Лимони – 70-80. Імбир – 300 гривень.
"Змови ніякої точно тут нема. Ціна, особливо на гуртових ринках, формується під впливом балансу й пропозиції. Той самий лимон, який зараз постачається з Туреччини, ну, фермери Туреччини не розраховували на те, що українці почнуть купувати не поштучно, а кілограмами. Відповідно в нас попит збільшився, а знайти таку потребу оперативно важко. Теж саме можу сказати по часнику й по імбиру", – пояснила керівниця департаменту гуртового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.
Експерт плодоовочевого ринку каже: ціни полізли вгору на імпортні продукти. Часник – серед них, бо понад 80% везуть із Китаю та Ірану. Свого, українського – катма. Вирощувати його фермери не хочуть.
"В Україні власних запасів часнику ще до кінця лютого було катастрофічно мало. Велика частина часнику, який свій, і вирощується в Україні, був розпроданий. Тобто на початку березня Україна була залежна від імпортного часнику. Багато хто інвестував у вирощування часнику, обпікся на часнику, тому що не було інфраструктури, я говорю зараз про сховища", – розповів виконавчий директор Української плодоовочевої асоціації Семен Крамаренко.
Та основна причина дорожнечі, на якій сходяться усі фахівці, – це стрибок курсу долара, а паніка серед населення лише підігріла ситуацію.
"Ми на сьогоднішній момент маємо падіння курсу гривні і ціна ефективного імпорту об'єктивно збільшується на величину падіння гривні. Коли ви уважно подивитися наскільки за останній час зросли ціни практично на весь асортимент, ви побачите, що це 7-8-10%. Це рівно стільки, настільки подешевшала гривня. Наші з вами постачальники торговельних мереж достатньо активно підтягли українські ціни до ціни ефективного імпорту. І оце є основна причина того, що відбувається", – зауважив економіст Олег Пендзин.
У мережах супермаркетів кажуть: у стрибку цін винні постачальники. Чи справді це так – з'ясовує Антимонопольний комітет. А київська влада вважає, що апетити мереж має послабити Кабмін.
"Згідно з ухваленим парламентом законом, уряд сьогодні має таку компетенцію", – сказав Уличко.
"У нас інформація, що це постачальники, ми цю інформацію перевіряємо. Оптові продавці підвищують ціни протягом останніх кількох тижнів і, відповідно, роздрібні мережі ретранслюють ці ціни на своїх полицях", – наголошує директор департаменту досліджень та розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу Антимонопольного комітету України Ігор Кустовський.
Найближчим часом імпортне дорожчатиме і далі. А от ціна на гречку, якою українці вже запаслися, стабілізувалася. Й невдовзі може знизитися.
Ганна Рибалка, Марта Шикула, Олексій Іванченков та Євген Радіон, "5 канал"