У 25% шкільних раціонів є порушення норм натурального харчування. У меню не вистачає молока, вершкового масла, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м'яса. Про це повідомила Держпродспоживслужба.
Фахівці аналізували екземпляри двотижневих і щоденних меню, складених у закладах загальної середньої освіти. У 2019 році Держпродспоживслужба розглянула майже 13,5 тис. прикладів двотижневого меню. Близько 20% зразкових меню не були узгоджені, їх направили на доопрацювання.
"Фахівці аналізували щоденні меню-розклади для харчування дітей у навчальних закладах. Усього було опрацьовано майже 8 тисяч таких меню, з них у 25% виявлені порушення щодо виконання норм натурального харчування", – йдеться у повідомленні.
З'ясувалось, у раціоні харчування дітей недостатньо молока, вершкового масла, сметани, сиру, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м'яса. Виконання норм харчування за основними продуктами тваринного походження забезпечується тільки на 40-60%.
Калорійність добового раціону переважно забезпечується за рахунок продуктів з високим умістом вуглеводів – це крупи, макаронні вироби, цукор, олія.
Внаслідок цього порушується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи), що свідчить про нераціональне і незбалансоване харчування дітей.
Нагадаємо, у грудні минулого року Шостий апеляційний адміністративний суд розблокував дію наказу Міноборони України про переведення військових частин на нову систему харчування. ЗСУ розпочали перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році.