Зміна способу життя та здорове харчування допоможуть знизити рівень холестерину. У випадку проблем зі здоров'ям контролювати холестерин можна за допомогою статинів (медикамент для лікування чи профілактики серцевих і судинних захворювань – ред.), які призначаються виключно за порадою лікаря. Про це тимчасово відсторонена в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала у Facebook.
"Що робити, якщо ви отримали свій результат і рівень холестерину підвищений? Є два основних способи його зменшити: дієта плюс висока фізична активність; ліки, серед яких, головним чином, це статини — засоби, що впливають на синтез холестерину", – написала Супрун.
Читновник наголосила, що розпочинати приймання статинів слід за призначенням лікаря. Водночас потреба у лікуванні статинами може зникнути, якщо людина змінює свій спосіб життя як-то кидає палити, зловживати алкоголем, покращує харчування, нормалізує вагу та збільшує рівень фізичної активності.
Супрун навела приклади, коли призначення статинів має сенс: якщо ризик серцево-судинних захворювань (інфаркту, інсульту, смерті від судинних хвороб) у найближчі 10 років перевищує 7,5%; якщо високий рівень ліпопротеїнів низької щільності ("поганого" холестерину) — 4,9 ммоль/л чи вище. Оптимальний його рівень становить менше за 2,6 ммоль/л. Якщо вже є захворювання, що пов’язані з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, ішемічний інсульт, звуження артерій ніг тощо); якщо є фактори ризику — куріння, цукровий діабет, рівень "поганого" холестерину — 1,8-4,9 ммоль/л, звуження судин, гіпертонія, вік 40-75 років.
Очільниця МОЗ також наголосила, що дорослі повинні робити аналіз на визначення холестерину кожні 4-6 років. Ті, хто знаходиться в групі ризику (має сімейну історію серцево-судинних захворювань, надмірну вагу чи діабет), мають робити це частіше. А тримати рівень холестерину на нормальному рівні, за словами Супрун, допоможе щоденна фізична активність. А також здорове харчування, основу якого становлять: цільнозернові злаки, овочі, фрукти, рослинні олії, бобові і горіхи; насіння, оливкова та ріпакова олія, скумбрія, оселедець; яблука, гарбуз, корінь селери, вівсянка, нут, сочевиця. Окрім цього, варто відмовитися від солодощів, ковбасних виробів, шкідливих жирів, копченостей і алкоголю.
Дивіться також фотогалерею за темою:
Проект "Кровомобіль": Як учні львівської гімназії допомагають рятувати життя бійців – фоторепортаж





