Уляна  Супрун
Уляна Супрун 24tv.ua

"Час позбутися": Супрун у новій статті розповіла про шкоду вільних радикалів для здоров'я

    Вільний радикал найбільше потребує знайти свою електронну пару і тому починає грабувати молекули, в яких усе добре, написала Супрун

    Уляна Супрун, відсторонена від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я, дала українцям поради, як позбутися вільних радикалів. Про це вона написала у Facebook.

    У своєму пості Супрун зазначила, що зараз йтиметься про ті вільні радикали, які завдають шкоди нашому організму, "але боротися треба з обома видами".

    Чиновник написала: "Коли молекула втрачає один електрон або ж має один зайвий – вона стає вільним радикалом. Понад усе вона потребує знайти свою електрону пару й тому починає грабувати молекули, в яких усе добре. Вільні радикали забирають електрони в молекул, і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старінні шкіри, запаленнях і рості пухлин. Спрощено кажучи, вільні радикали – це інфаркти, інсульти, зморшки і біль у суглобах".

    Вона також додала, що інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції, а поштовхом для цього можуть бути куріння, радіоактивне випромінювання, промислове забруднення довкілля і вихлопні гази, озон, деякі ліки та пестициди, запалення та значні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

    Супрун наголосила: "Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів у сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку. На щастя, в нашому тілі та в їжі є речовини, здатні "гасити" вільні радикали, – це антиоксиданти, тобто "ті, що спиняють окислення". 

    Отже, за порадою Супрун, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів, слід вживати такі продукти:

    • томати, моркву, абрикоси, гарбуз, червоний перець – тобто все оранжеве і червоне. 
    • ожину, малину, смородину, чорницю, лохину, синій виноград, тобто темні ягоди. 
    • буряк;
    • зелень: шпинат, петрушку, кропиву, листкову капусту кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. 
    • скумбрію, оселедець, лосось, форель – джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот і вітамінів А і Д. 
    • зелений чай, каву, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. 
    • олії: соняшникову, ріпакову, кукурудзяну, оливкову, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. 
    • сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника.
    • ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиху – в них багато вітаміну С. 

    "Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров'я!" – закликала наостанок урядовець і свій пост підкріпила тематичним фото. 

    Нагадаємо, як повідомляв 5.UA, Окружний адміністративний суд м. Києва частково задовольнив заяву народного депутата Мосійчука та заборонив Уляні Супрун вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров'я.

    Попередній матеріал
    "А потім грохнемо Україну": російські пропагандисти проговорилися, для чого РФ потрібен Nord Stream 2
    Наступний матеріал
    "ЗА ЧАЙ.СОМ": письменник і культуролог Олександр Михед в ефірі "5 каналу"

    "БлогПост": на чий корупційний хвіст боляче наступила в.о. міністра охорони здоров'я

    Майже 25 млн українців уклали декларації з лікарями – Супрун

    Лікар сам вирішує, чи йти до пацієнта додому – пояснення від Супрун

    Температуру, нижчу за 38,5°, збивати не можна – Супрун

    Атаки на МОЗ і відсторонення Супрун мають російський слід – заступник міністра МОЗ

    Супрун розповіла, від яких саме повноважень її відсторонив суд