Уляна Супрун, відсторонена від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я, дала українцям поради, як позбутися вільних радикалів. Про це вона написала у Facebook.
У своєму пості Супрун зазначила, що зараз йтиметься про ті вільні радикали, які завдають шкоди нашому організму, "але боротися треба з обома видами".
Чиновник написала: "Коли молекула втрачає один електрон або ж має один зайвий – вона стає вільним радикалом. Понад усе вона потребує знайти свою електрону пару й тому починає грабувати молекули, в яких усе добре. Вільні радикали забирають електрони в молекул, і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складових хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старінні шкіри, запаленнях і рості пухлин. Спрощено кажучи, вільні радикали – це інфаркти, інсульти, зморшки і біль у суглобах".
Вона також додала, що інколи вільних радикалів стає забагато, і розпочинаються ланцюгові реакції, а поштовхом для цього можуть бути куріння, радіоактивне випромінювання, промислове забруднення довкілля і вихлопні гази, озон, деякі ліки та пестициди, запалення та значні фізичні навантаження (наприклад, марафон).
Супрун наголосила: "Вільні радикали слід нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів у сусідніх молекул триватимуть вічно, і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку. На щастя, в нашому тілі та в їжі є речовини, здатні "гасити" вільні радикали, – це антиоксиданти, тобто "ті, що спиняють окислення".
Отже, за порадою Супрун, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів, слід вживати такі продукти:
- томати, моркву, абрикоси, гарбуз, червоний перець – тобто все оранжеве і червоне.
- ожину, малину, смородину, чорницю, лохину, синій виноград, тобто темні ягоди.
- буряк;
- зелень: шпинат, петрушку, кропиву, листкову капусту кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно.
- скумбрію, оселедець, лосось, форель – джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот і вітамінів А і Д.
- зелений чай, каву, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони.
- олії: соняшникову, ріпакову, кукурудзяну, оливкову, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом.
- сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника.
- ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиху – в них багато вітаміну С.
"Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров'я!" – закликала наостанок урядовець і свій пост підкріпила тематичним фото.
Нагадаємо, як повідомляв 5.UA, Окружний адміністративний суд м. Києва частково задовольнив заяву народного депутата Мосійчука та заборонив Уляні Супрун вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров'я.