Овечі перегони та перший конкурс краси серед кудлатих провели на Закарпатті. Змагання влаштували під час першого фестивалю "Бринза Хустщини" поблизу села Горінчове. Вівчарі знайомили охочих із особливостями своєї професії та демонстрували процес виготовлення сиру.
Титул найспритнішої та медаль здобула вівця Малесса. А найкрасивішою визнали овечку Кнессу. Тварин обирали з трьох отар, у яких понад тисячу овець і кіз.
Тричі на день подоїти отару для Степана Поповича справа звична. Його поголів'я - 140 овець. Доглядає тварин він уже майже 30 років.
Фестиваль "Бринза Хустщини" відбувається вперше. Крім овечих перегонів та конкурсу краси серед тварин, влаштували майстер класи з доїння, закваски та варіння сиру.
"Приїхали подивитися як тут виготовляють сир, бринзу овечу. Не бачили ніколи так багато овець, баранів, кіз, дітям дуже цікаво", - ділиться враженнями туристка Віра Кобаль.
"Підтримувати традиції дуже важливо, щоб вони не канули в літа, щоб воно було і процвітало далі для України, для місцини цієї", - переконаний Вікторія та Дмитро Котелевські.
Із 50-ти літрів молока вівчарі зварять 8 кілограмів сиру. Поки він готується, сировари активно торгують заготовленим раніше продуктом.
Організатори розповідають – фестиваль зібрали, зокрема, і для того, щоб популяризувати професію вівчаря.
"Це є складна праця, де вівчарі майже весь сезон знаходяться на полонинах, на відкритому полі. Зробити професію вівчаря престижною, щоб молодь долучалась і щоб молоді не було соромно сказати – я вівчар", - пояснює організаторка фестивалю Інна Пригара.
Вже за тиждень вівчарі розпочнуть своє літування на високих карпатських полонинах.
Світлана Максимова, Микола Томаш, " 5 канал"