Пенсійне посвідчення
Пенсійне посвідчення Слово і Діло

Коли в Україні запрацює накопичувальна система пенсій і від кого це залежить – Розенко

У цілому пенсійна система України готова до запровадження другого рівні, переконаний віце-прем'єр

В ефірі "5 каналу" в програмі "Інформаційний вечір" віце-прем'єр-міністр Павло Розенко розповів, коли в Україні може запрацювати другий рівень пенсійної реформи – накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. 

"Другий рівень – це наступний етап пенсійної реформи. Зараз розглядається декілька моделей впровадження другого рівня. Безумовно, я є прихильником того, що українці будуть мати достойно зарплати та достойні пенсії тільки тоді, коли в Україні запрацює трьохрівнева пенсійна система, коли українці будуть мати можливість отримувати пенсію не з одного джерела, як зараз із солідарної системи, а з трьох джерел – солідарна, накопичувальна і недержавне пенсійне страхування", – сказав Розенко.

На запитання ведучого, чи введуть другий рівень пенсійної реформи наступного року, політик сказав: "Я би вже ризикнув запровадити другий рівень пенсійної реформи ще два роки тому, коли я ще був міністром соціальної політики. Наше міністерство розробило відповідний законопроект внесли до ВР. Але відкладали, відкладали. Безумовно, питання запровадження другого рівня – це винятково питання політичної волі. Всі умови для запровадження другого рівня в Україні, я переконаний, створені. Так, там треба внести точкові зміни щодо захисту насамперед накопичувань громадян у державних Пенсійних фондах в другому рівні страхування, але в цілому, пенсійна система готова до запровадження другого рівня. І найголовніше – що другий рівень дає кошти, які будуть інвестуватися в економіку України. Тому, на жаль чи на щастя, рішення перебуває в руках Верховної Ради. Сьогодні там є ціла низка проектів щодо запровадження другого рівня".

Розенко також сказав, що Україна на 10 років запізнилася із запровадженням другого рівня пенсійної реформи. Але ця реформа спрацювала у Польщі і сьогодні рівень забезпеченості поляків щонайменше в три-чотири рази кращий, ніж в українців: "І ці воплі, які деякі наші популісти розповідають, що там накопичувальна система не спрацює, не запрацює, в нас немає фондового ринку – якраз приклад Польщі показав, що другий рівень там працює прекрасно, крім того, наші компанії, крупні виробники, сьогодні торгують своїми акціями і польські пенсійні фонди мають акції на наших підприємствах. Тобто наш бізнес уже готовий, щоб запрацював другий рівень". 

Нагадаємо, на початку цього року повідомлялося, що другий рівень пенсійної системи може запрацювати з 2019 року. Сьогодні натомість з'явилася інформація, що запровадження накопичувальної пенсійної системи перенесли на рік. Міністерство соціальної політики запропонувало відстрочити запровадження другого накопичувального рівня пенсійної системи на 1 рік – до 1 січня 2020 року. Про це йдеться в проекті закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого механізму нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", який є в розпорядженні "Економічної правди". Розенко цю інформацію в ефірі "5 каналу" не спростував і не підтвердив, сказавши, нагадаємо, що впровадження другого рівня пенсійної реформи залежить від Верховної Ради. 

Як повідомляв 5.UA, Верховна Рада ухвалила пенсійну реформу 3 жовтня 2017 року. Набув чинності закон про пенсійну реформу 11 жовтня.

Дивіться також фотогалерею за темою:

Справжня краса віку не знає: українські бабусі та дідусі до моделінгу долучились – ФОТО

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Готові до великого обміну: на Михайлівській влаштували акцію на підтримку політв'язнів
Наступний матеріал
"ЗА ЧАЙ.COM": фронтмен етно-рок гурту Motanka Віктор Верба (Жалнін) в ефірі "5 каналу"
Loading...
"Інформаційний вечір": ексклюзивне інтерв'ю з Павлом Розенком на "5 каналі" – відео

"Інформаційний вечір": ексклюзивне інтерв'ю з Павлом Розенком на "5 каналі" – відео

Кабмін доручив перевірити вартість доставки пенсій

Кабмін доручив перевірити вартість доставки пенсій

Гройсман різко відреагував на наміри "Укрпошти" припинити доставку пенсій

Гройсман різко відреагував на наміри "Укрпошти" припинити доставку пенсій

"Укрпошта" припиняє доставку пенсій – подробиці

"Укрпошта" припиняє доставку пенсій – подробиці

Профспілчани пікетують Кабмін з низкою вимог по зарплаті: реакція голови Уряду

Профспілчани пікетують Кабмін з низкою вимог по зарплаті: реакція голови Уряду

Ідею штрафувати за літню гуму не за сезоном підтримують в МВС: що треба для запровадження

Ідею штрафувати за літню гуму не за сезоном підтримують в МВС: що треба для запровадження