Україна має показати ЮНЕСКО, що її традиції і культура пов'язані з борщем, і за півтора року потрібно зробити багато маленьких речей, щоб довести це міжнародній організації. Про це в ефірі ток-шоу "Дійові особи" на "5 каналі" сказав кулінарний експерт Євген Клопотенко.
За його словами, на рішення ЮНЕСКО щодо внесення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини України чекати ще півтора роки, і за цей час треба багато чого зробити.
"План роботи прописаний, план дій прописаний, все є – але це боротьба. Бо нам треба зробити 40 чи 50 пунктів за півтора року, які ми самі придумали. Треба зробити пам'ятник борщу, вулицю борщу, треба у світі купу активностей зробити", – сказав Клопотенко.
Він зауважив, що на щастя в Україні вже є багато селищ, названих на честь борщу.
"Є багато речей зроблених, але треба показати ЮНЕСКО, що в Росії вони типу борщ їдять, але от нещодавно я бачив – "горячій свєкольнік", це вони борщ так називають. Нам треба зробити мільярди маленьких речей, які покажуть, що для нас це традиція і культура, а не просто – "ми хочемо нашу страву зафіксувати", – пояснив кулінарний експерт.
"Але результати вже перші є – CNN визнало борщ однією з 20-ти найкращих страв світу. Відома порноактриса Саша Грей почала варити… Молодець, на весь світ пропіарила… Можливо у нас буде ще багато людей, які покажуть, що ця страва реально наша – наприклад, Ілон Маск", – додав він.
Дивіться повний запис програми "Дійові особи":
Нагадаємо, в жовтні 2020-го року експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики ухвалила рішення про внесення борщу до нематеріальної культурної спадщини України. Фахівці переконують, що борщ є саме українською стравою, а його перший рецепт записаний майже 4 століття тому.