Попри повномасштабну війну, Україна залишається одним із найбільших світових продавців. Такі дані української асоціації аграрного експорту. Зараз у розпалі збір меду. Якою буде ціна на продукт цього року та який саме мед полюбляють європейці – дізнавалися журналісти "5-го".
Ігор Лісовець займається пасікою 8 років. У нього майже 80 вуликів. Каже: бджоли нині активно працюють, бо поблизу цвіте соняшник. Але взяток у 2-3 рази менший, аніж має бути, тож комахи злі, кусаються.
"Перший мед акація і липа мені принесли і цей рік достойний урожай. А от соняшник – якась проблема. Я так вважаю, що соняшники нарозводили різні сорти, гібридизація, одні самозапильні, частково самозапильні, одні сорти приносять більше меду, інші менше", – пояснює пасічник.
Основна робота Ігоря – на залізниці. Пасіка – для душі. Сюди він приїздить між робочими змінами. Але щоби тримати ситуацію на пасіці на контролі – останні три роки користується мобільним застосунком "Пасіка у смартфоні". У вуликах бджоляра стоять спеціальні пристрої, які містять ваги, антену, сонячну батарею та електронний блок. Кожні 15 секунд інформація оновлюється і передається на смартфон.
"Для чого це треба: щоб знати, скільки меду приніс вулик цей, а по ньому – він контрольний – можна визначити, скільки кожен вулик на пасіці в середньому приносить меду", – каже Ігор Лісовець.
Дружина Ігоря Мирослава допомагає чоловікові поратися на пасіці. Свого часу, каже, натерпілася від укусів бджіл. Але зараз звикла до них і не боїться. Жінка також провадить реалізацію, тож розповідає про цьогорічні ціни:
"Соняшник чомусь найдешевший в Україні. Різниця невелика – 50-30 гривень. Цей був 180, а соняшник буде 150, тобто 30 гривень на літрі".
Бджолярі кажуть, торік гуртова ціна на мед була вища. Нині – низька, близько 60 гривень за літр. Гуртова ціна, за словами пасічників, утричі менша за роздрібну.
"Мої колеги теж реалізовують роздрібно перші меди – липа, акація – через знайомих стараються. Не через мережі. А соняшниковий здавати гуртом для європейців. Чогось воно так виходить, вони його додають до якихось виробництв і він у них так іде", – зауважує Ігор Лісовець.
Викачаний у середині літа липово-гречаний мед із різнотрав'ям чоловік реалізовує в роздріб. Нам показує ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, який підтверджує, що Держпродспоживслужба проводить усі необхідні аналізи. Такі документи, наголошує, мають бути у всіх бджолярів.
Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, Житомирська область, "5 канал"
Читайте також: В Україні розпочався сезон лохини: які ціни.
Дивіться також відео: Зросла ціна на сезонні фрукти! Що думають кияни?
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.