Аромат кави та псалми – у Львові монахи Ордену босих кармелітів відкрили кафе. Облаштували кав'ярню у приміщенні монастирського муру XVII століття. Меню упорядкували самі монахи. Вони й готують їжу за власним рецептом. Тепер тут хочуть створити і майданчик для цікавих зустрічей та дискусій.
Ольга та Алла – парафіянки та хористки в церкві святого Архістратига Михаїла. Після служби львів'янки відвідали вперше монастирську кав'ярню "Кармель", розташовану поруч з їхнім храмом.
"Все дуже гарно зроблено, відчувається навіть ця атмосфера, що це біля храму, знаєте, що так спокійно, добре", – ділиться враженнями Ольга.
"Прийшовши сюди на каву, людина можливо навіть задумається про щось більше, ніж просто про каву", – додає Алла.
У кав'ярні аскетичний інтер'єр, із музики – псалми, на підвіконні книжки з рецептами монастирської кухні і "Житія святих". У кутах – ікони. "Кармель" – це перший спільний проект асоціації української греко-католицької та римо-католицької церков.
"Годинники, окуляри, бухгалтерія, парасольки, математичні формули, астрономія – ці всі досягнення були зроблені де? В монастирях. Знаєте, тут були великі абатства, великі спільноти, які своїм служінням Богові і людям творили колорит цього міста. І тому ми обрали це місце, тут, у теперішньому монастирі студитів", – пояснює автор ідеї проекту отець Роман Лагіш.
Облаштували кав'ярню в будівлі, де нині розташовується монастир Кармелітів Босих. Ще десять років тому це приміщення стояло пусткою.
"За часів радянської влади ця територія була закрита. Церква була як склад, а цей будинок, де ми знаходимось, був відданий на житлові приміщення", – розповіла менеджер закладу Галина Гнатів.
Каву та тістечка ченці готують за власним рецептом. Трави на чай збирають самі.
"Наш чай особливий тим, що його збирають сестри-монахині. В його складі є меліса, пелюстки троянди, шипшина, розмарин", – пояснює бариста Юлія Митлушко.
Меню кав'ярні ще доопрацьовують. Адже закладу лише півроку. Проте не на стравах тут хочуть робити акцент. Передусім, переконують автори ідеї, це майданчик для творення ідей і проектів. Тут хочуть влаштовувати тематичні зустрічі та дискусії.
"Кармель", як знаєте, це "Божий виноградник", виноградник нових ідей, нових натхнень – все те, що може народжуватися тут, коли ти сидиш і дивишся на середньовічний Львів", – зазначив отець Роман Лагіш.
Ірина Саєвич, Євген Радіон, "5 канал"