Ведмідь
Ведмідь 5 канал

У Черкаському зоопарку морозивом рятують тварин від спеки – сюжет

Читайте по-русски
Солодощі готують з фруктів, компотів та меду

Морозиво для мавп та ведмедів. У Черкаському зоопарку для тварин готують солодощі із фруктів, компотів та меду. Кому крижані ласощі не можна – охолоджують фрукти та м’ясо. Меню різноманітне, намагаються догодити всім мешканцям, але тварини вередують і вимагають лише улюблене морозиво. Працівники звіринцю таким чином намагються врятувати тварин від спеки. Як це відбувається – дивіться у сюжеті "5 каналу".

Ведмеді Гута та Бурмак виходять зі свого сховку – тільки-но чують голос доглядальниць. Вони вже знають, якщо палить сонце – дадуть морозиво.

"Морозиво таке, так як спекотно, заливаємо компотом. Тут кавуни, яблука, зефір, абрикоси. Зефір для того, щоб було солодке, морозиво все-таки, вони люблять добре, солодке", – розповідає Наталія Скиба, доглядальниця за тваринами.

Солодкий лід вигризають та на друзки ламають лапами. А коли в озеро доглядачі кидають шматки кавунів – клешоногі кидаються у воду і починають ловити ягоди.

"Прикольно як вони ламають лапами лід і коли щось їдять – то вони так задирають голову", – каже Ірина Дейна, відвідувачка.

На морозиво для мавп наварили медового сиропу, ним залили асорті із ківі, бананів, кавунів та персиків. Доки в одному вольєрі сімейство мавп б’ється за фруктовий лід – у сусідній клітці одинокий павіан ледачо виколупує із ласощів лише улюблені фрукти.

У раціоні мавп також охолоджені фрукти. Улюблені ласощі вони беруть просто з рук.

Тамарини левоголові, коли бачать смакоту – кричать на весь павільйон, а якщо доглядальниця принесла не смачні фрукти – можуть і жбурнути.

"Особливо левоголовий, якщо йому щось не подобається – може прямо ось так от підкинути миску і висипати все на підлогу", – розповідає Оксана Сотуленко, доглядальниця за тваринами.

Туканам, крім охолоджених фруктів, додають ще сир і рисову кашу, ті з миски не клюють: підкидають їжу, а потім ловлять. А для папуг розвішують фрукти на гілках, щоб цікавіше було їсти.

"Взагалі-то температура тіла птахів дещо вища, аніж людини чи ссавців, тому спеку вони відчувають першими. Особливо, наприклад, папуги, для них ми охолоджуємо фрукти", – говорить Оксана Коваль, завідувачка відділу птахів.

Загалом у літньому раціоні близько пів сотні охолоджувальних страв – морозиво, фреші, заморожене м’ясо та фрукти. Рецепти ласощів працівники зоопарку вигадують самі, а тварини, буває, ще й вередують.

"Якщо і сьогодні був кавун, і завтра – то можуть завтра і не захотіти. Зараз у нас була шовковиця – відійшла, черешні-полуниця, тепер яблука-абрикоси. І помідори, і огірки можемо заморозити", – розповідає Лідія Осадча, завідувачка відділу ссавців.

Такий раціон необхідний для того, щоб охолодити тварин у спеку, адже через густе пір’я та шерсть вони неабияк страждають від сонця.

"Ми ж використовуємо і кондиціонери, наші холодильники забиті зараз продуктами. Тому для тварин дуже важливо. Почалася вже та шерсть із підшерстком, яка буде взимку використовуватися для збереження тепла, тому вони перегріваються сильніше", – каже Євген Ван, директор черкаського зоопарку.

За день тварини з’їдають кількадесят кілограмів фруктів та морозива. Кожному мешканцю зоопарку дістаються улюблені солодощі. Але додаткових порцій не отримують, щоб не захворіти на ангіну.

Яна Лимраенко, Вячеслав Ромодан, Черкаси, "5 канал"

Попередній матеріал
"Жоден медик не захворів" – головний лікар Вінницької районної лікарні подякував Фонду Порошенка за костюми та апарати ШВЛ
Наступний матеріал
Жах для сусідів: пенсіонерка з Дніпра на смітниках назбирала декілька КамАЗів непотребу
Loading...

Зоозахисники попереджають: що робити, якщо знайшли дитинча дикої тварини

У столиці Індонезії після трьох місяців карантину відкрили зоопарк – що кажуть відвідувачі

Пухнасте поповнення: рідкісних бенгальських тигренят уперше показали відвідувачам у бердянському зоопарку

Черкаський зоопарк відкрили для відвідувачів: як тварини пережили ізоляцію і як зустрічали людей