Розграбований росіянами за час окупації хлібозавод на Херсонщині намагається відновити виробництво. До вторгнення загарбників Снігурівське підприємство забезпечувало хлібом 5 громад, але працювати під час окупації не могли. Вимушена перерва у роботі тривала 8 місяців, і лише зараз пекарі знайшли можливості відновити виробництво. Коли досягнуть довоєнних обсягів – дізнавалася журналістка "5 каналу" Валентина Федорчук.
Пані Надія із сумом показує, на що окупанти перетворили її рідне підприємство. Снігурівському хлібозаводу – кілька десятків років. До повномасштабного вторгнення тут випікали чотири тисячі буханців щодня для жителів 5-ти громад. Коли ворожа армія окупувала Снігурівку – росіяни вигнали із заводу всіх працівників. Пекар Віталій пригадує, як, ризикуючи життям, рятував документи.
"Відкрили, зайшли. Тут вже був звісно бардак. Їх тут було четверо. Двоє спали на дивані. Один з нами ходив. Я забрав принтер, документи, а жінка в директорка в кабінеті забирала теж документи. Усе, що могли", – розповідає пекар Віталій Гей.
Перед утечею зі Снігурівки, окупанти розграбували виробництво. Крали все, що бачили, бідкається директорка хлібозаводу.
"Що вивезли? Все… Все що можливо. Обладнання, вся техніка, вся оргтехніка. Навіть спецодяг був вивезений. Те що мало якусь цінність, і не мало цінності. В нас були і деякі продукти. Винесли двері, врвали проводку. Повиривали опалення. досі не розумію навіщо", – розповідає директорка хлібозаводу Надія Паламарчук.
Після себе загарбники залишили не лише розруху та сміття, а і традиційні написи на стінах та авто. Працівники боялися, що територія замінована, тож доводилося звертатися по професійну допомогу до саперів. Крім того, 6 машин підприємства теж було викрадено.
Коли працівники підприємства наважилися відновити роботу - лише місяць довелося прибирати приміщення після московитів. Закупили вживане обладнання. І саме тоді сталося несподіване, що додало сил та натхнення.
"Неочікувана допомога прийшла нам від фермерського підприємства "Меркурій Б". Вийшов на нас директор і запропонував нам 3 тони борошна безкоштовно. У нас був шок бо ми навіть такого не очікували. Я перепитала може вам щось потрібно? Ні. І навіть доставка була за їхній рахунок", – розповідає директорка хлібозаводу Надія Паламарчук.
Але поки що завод може випускати лише чверть від довоєнних обсягів. Адже деякі етапи виробництва доводиться робити вручну.
Однак і це не стримує працівників у мріях та прагненнях.
"Майбутні плани для початку все таки піч, тому що розкатка у нас працювала лише на булочні вироби, а якщо будуть об’єми то потрібна піч. Потрібно в чомусь випікати", – каже директорка хлібозаводу Надія Паламарчук.
Хліба, який випікає Снігурівський завод, на всіх жителів громади не вистачає. Тож доводиться просити допомоги волонтерів. Але пекарі працюють із прицілом на майбутнє і вже готуються до збільшення обсягів виробництва.
Валентина Федорчук, Владислав Радковський, Миколаївська область, "5 канал"
Читайте також: Беруть на роботу з ментальною інвалідністю: як інклюзивна пекарня пече хліб для прифронтових територій
Дивіться також: Пекарня в Бучі, яка пережила окупацію, відновлює роботу і пече хліб на фронт
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.