Пекарня, де росіяни розгорнули свій штаб, пережила обстріли і продовжує роботу після окупації. Ярослав Буківський, власник Хатинки пекаря у Бучі, розпочав свою справу на початку епідемії ковіду. Бізнес розростався, аж доки не прийшли загарбники. Після визволення Київщини, пекар оцінив втрачене майно і почав відроджувати. Нині тут печуть як для звичайних покупців, так і для фронту. Більше знає журналіст "5 каналу"Назар Войтенков.
Хатинка пекаря – місце у Бучі, де печуть хліб за старовинними рецептами у дров'яній печі. Її, як і все інше тут, виготовили власноруч. Щодня покупці заходять по хліб та пиріжки.
"Приїжджаємо тому, що смачно. Працюємо в Києві і сюди інколи приїжджаємо просто додому купити пиріжечки, хліба", – каже покупець Олександр Кушнір.
"Якщо, типу, ми заставляємо людину порушити свій комфорт. Ну, типу там, не поїхати в АТБ, не поїхати в Сільпо, а, типу, прикласти зусилля для того, щоб до нас дібратися і взяти у нас буханку хліба – ну це уже цінно", – розповідає власник пекарні Ярослав Буківський.
Сьогодні справи у пекарні йдуть добре. Хоча власник пригадує, що під час окупації довелося полишити ремесло. Поки на Київщині тривали бойові дії, Ярослав виїхав із міста, а росіяни натомість улаштували тут свій штаб. Коли загарбників вигнали, чоловік повернувся, оцінив втрати і почав справу з чистого аркуша. Цього вимагали бажання й обставини, адже після деокупації Бучі, Хатинка пекаря стала єдиним місцем, де люди могли взяти свіжий хліб. Пізніше пекарям допоміг бізнесмен із Польщі. Яцек Полевський, власник пекарні у місті Познань, привіз більш ніж 500 кілограмів борошна і допоміг купити деяке обладнання.
"Тобто не було якихось там думок про заробіток. Просто ти мав роботу і ти мав її виконувати", – розповідає пекар Юрій Бойко.
Сьогодні у місті працюють крамниці, де на вибір будь-яка випічка, хоча черги до цієї пекарні збираються і досі.
"Одне із самих цінних – це те, що в нас вегетаріанське направлення. У нас не використувується: ні м'ясо, ні риба, ні яєць. От. Це в першу чергу пов'язано з насильством, а в наступну чергу із духовним життям і здоров'ям. Добрий день! Проходьте!" – розповідає власник пекарні Ярослав Буківський.
Не забувають хлопці і про підтримку фронту – щодень тут віддають хліб теробороні, печуть для волонтерів, передають смаколики у шпиталь для поранених.
"Кожен день для тебе нові виклики – ти хочеш покращити хліб, покращити свій продукт, щоб для людей він був якомога смачнішим, кращим і це тебе змушує працювати над собою", – каже пекар Юрій Бойко.
Назар Войтенков, Орест Пона, "5 канал"
Читайте також: Цей хліб – легендарний: Порошенко привіз на блок-пост у Херсоні волонтерські паляниці, які печуть у місті
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться відео за темою: у Херсоні готуються до запуску пекарні – Порошенко.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.