Пекар Артур Жуковський замішує тісто на хліб. Такий рецепт в інтернеті не знайти, його дізнався у місцевих старожилів.
"Був на цій території десь 500-700 років назад", – каже пекар.
У рецепті немає ні цукру, ні дріжджів – лише природні інгредієнти. А ще сіль та закваска з хмелю. Такий рецепт характерний саме для Черкащини, зокрема Холодного Яру, де й розташована пекарня.
Одна із таємниць смачного хліба – борошно з пшениці, вирощеної тут же, в Холодному Яру, каже Артур. Місцеві фермери мають власну справу – органічне землеробство – вирощують спельту, жито, пшеницю, амарант.
"Суть в тому, що ці поля, які я вам показую, вони невеличкі галявинки в лісі ці поля. Вони останній раз оброблялися 1989 року, і з того часу, 30 років, на них не велося традиційне землеробство", – розповідає фермер Станіслав Бондаренко.
Перемелюють борошно теж народним способом – у жорновому млині. 500 кілограмів жорна перемелюють за годину. За такої переробки борошно термічно не обробляється – тож не втрачає свою користь.
Тісто визріває 12 годин, адже закваска його піднімає повільніше, ніж дріжджі. Далі – тривалий процес випікання – і хліб на столі.
"Оце справжній білий хліб такий має колір. Дуже класний смак, трошки солоденький, бо ми додаємо меду, класний смак, смак традиції", – пояснює Артур Жуковський.
Артур починав пекти хліб, щоб популяризувати народні традиції на фестивалях. Але відколи почали вимикати електрику – його піч на дровах стала просто знахідкою і для Артура, і для всього села.
"Нам, щоб спекти 100 буханців хліба на добу, нам не потрібно нічого, ні електроенергія. У нас є тістоміс і є електрична пічка, та ми їх ні разу не використовували", – каже чоловік.
Пекарня розташована на території фестивалю "Крутий заміс". Від початку повномасштабної війни його засновники змінили напрямок роботи з фестивального на розвиток народних ремесел.
"Люди, дехто, хто викинув піч, задумуються, щоб знову поставити її в себе в хаті і пекти хліб, булочки, коржики, пиріжки і економія енергоносіїв, і використання сьогодення", – зазначає засновник мистецького фестивалю "Крутий заміс" Юрій Романча.
Екологічний хліб нині печуть на замовлення, його вартість – 100 гривень за кілограм. Але для місцевих селян також випікають соціальний хліб за мінімальною ціною.
Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, "5 канал"
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться відео за темою: у Херсоні готуються до запуску пекарні – Порошенко.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.