Зібратися родиною та відзначити Різдво за старим календарем. 25% українців святкують саме сьогодні Святвечір. Ще понад 12% відзначали 25 грудня і будуть знову 7 січня. Про це свідчать дані опитування в додатку "Дія". А от по чім цього року кутя та інші страви, які традиційно готують на Різдво, дізнавалася журналістка "5 каналу".
Цього року українці святкують Різдво чи 25 грудня, чи 7 січня. Однак традиції незмінні. На Святвечір треба подати 12 пісних страв, а вже на ранок можна поласувати і ковбаскою. А ось чи здорожчали продукти? Ходімо дізнаватися. Найперше, що купують українці – це кутя. Якщо готувати самому, то за традиційним рецептом із пшеницею – 47 грн/400 г, маком – 30 грн/100 г, горіхами – 30 грн/100 г, сухофруктами – 40 грн/100 г та медом – 40/100 г – кутя коштуватиме майже 190 гривень. Відварену крупу продають у середньому по 30 гривень за склянку.
"В цьому році на 7 число кутя дуже не йде, перейшли на 25 число українці. Як ті роки, в нас було відра 4-5 уходило, то було дуже гарно. А в цьому році як одне, то дякувати Богу, що дав нам і таке", – каже продавчиня Наталія.
Традиційно, на столі мають бути різні соління. Наприклад, капуста коштує близько 100 грн гривень за кілограм. Огірки можна придбати за 65 за кілограм. В таку саму ціну і помідори. Також запікають чи відварюють картоплю. За неї треба віддати від 10 гривень за кілограм. Серед салатів здебільшого готують вінегрет. За набір буряка – 10 грн/500 г, картоплі – 6,5/500 г, моркви – 15 грн/500 г, цибулі – 10 грн/300 г та квашеного огірка – 32,5/500 г. Загалом – 74 гривні. Крім овочів, купують і фрукти до столу.
"Як завжди, мандарини – це найулюбленіше в такі новорічні свята – 75 грн/кг. Нема кому брати, дітей нема, всі повиїжджали, тому якби немає сенсу, в основному брали дітям", – розповів продавець Сергій.
На власний розсуд господині готують вареники з різними начинками та пампушки. Кілограм борошна коштуватиме в середньому 25 гривень. Якщо вареники з грибами, то за них треба віддати понад 80 гривень за пів кіло. Начинка з консервованими вишнями обійдеться так само. Серед напоїв на Святвечір надають перевагу узвару. Сухофрукти для нього обійдуться у 165 гривень за 300 грамів. Таким чином, пісний стіл коштуватиме 926 гривень. А от якщо придбати ще сиру – 200 грн/500 г та ковбаси – 300 грн/1 кг, то вийде більш як 1400.
"На жаль, попит не збільшився, та люди трішечки мінімально, але купляють, хочуть люди свята, бажають цього. М'ясо здешевшало, набагато здешевшало, тому що людей менше, попиту менше", – стверджує продавчиня Людмила.
Хоч продавці ціни тримають як можуть і навіть десь поступаються, проте, загалом різдвяний стіл здорожчав на 527 гривень. Ціни пішли догори через велику війну, зросли витрати у виробників та подорожчав долар, пояснюють економісти. Тож продуктова інфляція за попередній рік сягнула 37%.
"Коли ми з вами говоримо про овочі, ми розуміємо, що Херсонщина – це овочева столиця України, вона цього року не дала те, що треба. Для аграрного сектора мають велике значення паливно-мастильні матеріали. До початку активної фази бойових дій у нас літр того ж самого дизпалива коштував 24-25 гривень, зараз, на хвилиночку, 56-57 гривень", – підсумував економіст Олег Пендзин.
Також вплинули відключення світла, адже виробництва не можуть працювати в тому обсязі, як раніше. А коли використовувати генератор, то це закладається у собівартість. Та хоч як би ціни били по гаманцеві, в українців зараз одне бажання: зібратися за різдвяним столом усім разом під прапором України.
Софія Норенко, Орест Пона, "5 канал"
Читайте також: Різдвяні традиції: як на Львівщині плели дідуха та готували 12 святкових страв
Дивіться відео за темою: "Перемир'я" путіна: українці мають утриматися від походу в церкви цими вихідними – Осадчук
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.