У переддень Святвечора жителі села Черляни на Львівщині відкладають усі домашні клопоти, одягають вишиванки та збираються разом, щоб плести різдвяного дідуха.
"У різних регіонах по-різному називають дідух. Наприклад, у нас тут називали колись, ще мама казала, Кріль, ніби король, та якби в нас народився Ісус і це король, а в деяких регіонах Коляда. Але вже переважно називають дідух…", – каже жителька Львівської області Марія Жила-Понизовська.
Пані Марія виготовляє дідуха десятків років. Традиція плетіння особливого символу Різдва у їхній родині передається з покоління у покоління. Дідуха роблять із пшениці, жита та вівса. Колоски заготовляють завчасно.
"Осінню заспіваємо озиму жито, пшеницю, весною воно росте, коли воно цвіте і коли трошечки перецвіте, заздалегідь його треба жати і сушити. На відкритому сонцю ні, треба в тіньочку, щоб воно рівномірно сохло", – наголошує пані Марія.
Щоб зробити дідуха, спершу жінки плетуть кілька невеликих жмутів із колосків.
"12, переважно це якщо великий, якщо маленькі, тоді менше, або пучечки маленькі. Це є пшениця, а оце жито…", – демонструє господиня.
Тоді все об'єднують в один великий сніп та перев'язують стрічкою або перевеслом. За традицією, до хати дідуха заносить господар. Ставить його на покутті, коли за святковий стіл збирається вся родина.
"Це символ добра, символ єдності, тому що дідух складається з багатьох злаків: і жито, і пшениця, і овес, і ячмінь. А злаки – це сила. І оця могутня сила звєязується в 1 пучок і якраз символізує цей добробут, родини, багатство", – наголошує житель Львівської області Олег Живчин.
Тим часом на столі господиня розставляє 12 пісних страв. Основною стравою Святвечора є кутя.
"Символізує багатство, бо всюди є пшениця, а то достаток. Є пшениця, є хліб, є хліб – є достаток, як то кажуть, хліб і вода нема голода. У давнину господар брав ложку куті і підкидав аж до стелі скільки там прилипло до стелі зернин чи маку. Якщо багато, то буде урожай багатий, якщо менше, ой то вже трохи крутив господар, що малий буде врожай", – розповідає Марія Жила-Понизовська.
По кутах столу господині розкладають часник. Після святої вечері всі страви залишаються на столі до наступного дня, а дідух зберігається у хаті до свята Стрітення.
Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, "5 канал"
Нагадаємо, російський диктатор владімір путін доручив міністру оборони Сергію Шойгу, нібито на прохання керівника рпц патріарха кирила (гундяєва), на Різдво запровадити по всій лінії бойового зіткнення "режим припинення вогню".
За словами президента України Володимира Зеленського, кремль хоче прикритися Різдвом, аби призупинити просування ЗСУ на Донбасі. Президент США Джо Байден нагадав, що на Новий рік та 5 грудня росіяни спокійно бомбили лікарні, дитячі садки та церкви.
На думку аналітиків ISW, раптовим наказом припинити вогонь путін хоче очорнити захисників України. А в спільноті InformNapalm попередили про високу ймовірність підриву кількох православних храмів на окупованих територіях.
Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко припустив, що "різдвяне перемир'я" російській владі може бути потрібне, аби відволікти увагу росіян від нищівного удару в Макіївці. А секретар РНБО Олексій Данілов запевнив, що ніяких перемовин про якесь "перемир'я" вести ніхто не буде.
Дивіться відео за темою: "Перемир'я" путіна: українці мають утриматися від походу в церкви цими вихідними – Осадчук
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.