Харчування, що рятує життя. Через важкий недуг сина родина з Харкова налагодила виробництво спеціальних продуктів для людей із рідкісним діагнозом. До них в Україні таких продуктів не виробляли. Після повномасштабного вторгнення сім'я евакуювалася на Прикарпаття і там "із нуля" відновили справу. У чому унікальність цих продуктів – дізнавалася Віталія Когуч.
У сім'ї Тутуків – двоє дітей: доньці – 11, а синові – 22. Коли Данилові виповнився рік – у нього діагностували рідкісне захворювання, яке вражає нервову систему.
"Ставлять цей діагноз до трьох місяців, береться аналіз у пологовому будинку на 3 добу від народження дитини. У сина в перинатальній карті було зазначено, що аналіз був взятий, але не виявлений був діагноз, тому його вже поставили, коли почались проблеми зі здоров'ям, і постфактум", – розповідає Володимир Тутук.
Діагноз сина став для батьків справжнім шоком. Адже люди з таким недугом можуть повноцінно жити лише за умови цілковитої відмови від білкової їжі. А ще у раціоні мають бути спеціалізовані амінокислотні суміші, які компенсують організмові необхідний білок.
"Я думав, що буду здоровим, але воно не вийшло по-іншому. Не можна їсти ні молоко, ні сир, ні хліб, ні рибу, ні м'ясо. Я їм спеціальне харчування", – каже син підприємців.
В Україні такого харчування не виготовляють, а з-за кордону везти – дорого і довго – каже голова сім'ї. Володимир Тутук за фахом інженер-технолог фармацевтичного виробництва, тож наважився самотужки виготовляти спеціальні продукти для людей із діагнозом.
"Першими це були макарони. Я їх розробляв в інституті харчової промисловості у місті Харків, у лабораторії, там разом з фахівцями ми почали розробляти ці макарони. Потрохи десь за пів року дійшли до того, що треба робити не тільки макарони, а й для різні суміші для випічки, хліба, каші і все решта", – зазначив підприємець Володимир Тутук.
Поступово родина налагодила виробництво 10 видів макаронних виробів, за унікальною рецептурою. Усі продукти готують та фасують вручну.
"Це ручна робота, як бачите, роблю фетучіні, дуже смачні італійські макарони, які нічим не відрізняються. Я от зробила, потім вони висушуються, ставлю у сушильну камеру і вони висушуються десь 14-16 годин", – демонструє працівниця підприємства Оксана Грималюк.
В Україні щороку народжується близько 75 дітей із діагнозом фенілкетонурія. І всі вони потребують спеціального харчування. Через дефіцит таких продуктів після початку повномасштабного вторгнення багато людей із цим діагнозом виїхали з України. Родина Тутуків вимушена була залишити рідний Харків, де російські окупанти знищили їхнє сімейне виробництво.
"Коли 10 днів ми там просиділи і потім я розумію, що в нас закінчується хліб, у нас не було світла, ми не могли навіть нагодувати сина, якщо звичайні продукти можна було дістати, то ці продукти закінчувались і ніхто нічого не ввозив, тим паче на Харків неможливо було посилку навіть отримати, ми вирішили їхати", – пригадує Оксана Тутук.
На новому місці в Івано-Франківську сім'я Тутуків знову почала виробництво спеціальних продуктів із нуля. Але за понад рік уже налагодили виготовлення хліба, печива, брускет, каш, а також сумішей для випікання омлетів, дерунів, ньокі та бургерів. Асортимент продуктів підприємці постійно розширюють.
Віталія Когуч, Андрій Гаргара, Івано-Франківська область, "5 канал"
Читайте також: Солодкий бізнес із Херсона: як подружжя переселенців змогло відкрити кондитерську у Вінниці
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою: "Біда у всіх одна, ми вже стали як рідні": мами загиблих десантників передали на передову вареники
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.