Екосир за рецептами XVII століття. Подружжя колишнього АТОвця та волонтерки із Запорізької області розвивають свій бізнес. Три роки тому родина переїхали з міста до села, щоби відкрити власну крафтову сироварню. Виготовляють без використання жодного промислового обладнання. Унікальне виробництво бачив кореспондент "5 каналу" Денис Розенков.
Подружжя Мінків переїхало з Мелітополя до села Спаське три роки тому. Володимир – програміст за фахом. Воював в АТО у складі добровольчого батальйону "Миротворець". Його дружина Христина працювала психологинею з переселенцями. Про сироваріння, кажуть, дізналися на ветеранському сайті. А практичні навички та поради отримали у побратима з Одеси.
"Перший рік був, звичайно, страшний та жахливий, ми вилили тонни молока, ми експериментували, це було дуже важко з зерном сирним справлятися", – розповідає власник крафтової сироварні Володимир Мінко.
Головний складник у сироварінні – коров'яче молоко. Його беруть у місцевих селян. Зі ста літрів свіжозібраного молока виходить усього десять кілограмів сиру. Великі витрати, бо не додають жодної хімії.
"Виробничі сири – пастеризується молоко, і потім додається хлор, кальцій, щоб молоко набуло тієї мікрофлори, яку вони спочатку при пастеризації вбивають. Тобто ми використовуємо тільки свіже молоко, тому у нас є такий вихід", – каже власниця крафтової сироварні Христина Мінко.
Виготовляють сир за старовинними рецептами.
"Навіть закваски ми робимо свої, навіть плісняву для м'яких сирів ми вирощуємо самі, з чорного хлібу бездріжджового, тобто ми робимо абсолютно так, як робили наші предки в XVII сторіччі", – каже власник крафтової сироварні Володимир Мінко.
Зараз в асортименті сироварів – дев'ять твердих та м'яких сортів сиру. За оригінальною європейською рецептурою кожна голівка має зберігатися у спеціальних умовах від чотирьох місяців до пів року. Подібне сховище вміщує більш як півтори тони сиру.
Ще одна особливість крафтової сироварні – відсутність будь-якого промислового обладнання. Усе робиться власноруч. А при зберіганні не застосовують латекс чи віск.
Екопродукт має відмінність від магазинних сирів. Крафтовий сир подружжя продає на ярмарках та через інтернет. За вартістю він не дорожчий ніж магазинні.
Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, "5 канал"
Читайте також: Чесно вести бізнес у плюс в Україні неможливо математично – засновник Veterano Group