Власний бізнес на карантині розпочав мешканець Сум. Чоловік за два місяці перетворив хобі на прибуткову справу. Не порушуючи при цьому карантинних обмежень. Про те, як йому це вдалося, розкажуть журналісти "5 каналу".
Нині це повноцінна теплиця зі стелажною системою. А два місяці тому все починалося з підвіконня та невеликої ємності, в якій Михайло посіяв соняшник.
"Взяли сонях, почали вирощувати, тому що він дуже смакує дітям. На смак трішки солоденький. Ми не додаємо жодних мінеральних добрив, ні пестицидів, ні гербіцидів", – каже Михайло Мельник, підприємець.
Екозеленню залюбки ласує маленька Марійка.
Саме через дочку, яка відмовляється їсти м'ясо, родина почала шукати йому повноцінний замінник – ним виявився мікрогрін. Його паростки містять усі необхідні мікроелементи та вітаміни. Врожай можна отримати дуже швидко: лише за 2 дні.
"Просто, дуже все просто. Ідеально до м'яса гірчиця, редис. Але насправді це індивідуально, за бажанням, але салат дуже просто готувати. Якщо зелень у лоточку – ми її зрізаємо ножицями, посипаємо – і все", – розповідає Ірина Мельник, дружина підприємця.
Коли знайомі Михайла почали замовляти у нього зелень – чоловік зрозумів, що на цьому можна заробляти. Значних вкладень цей вид бізнесу не потребує. Усе необхідне можна придбати через інтернет. А керувати теплицею можна навіть з дивану.
"Дуже багато зараз інтернет-сайтів, які продають як субстрати, так і насіння. І також є безкоштовні застосунки, через які ви можете зайти і вмикати автоматично світло, коли ви захочете. Також можете поливати так, і воно коштує копійки", – говорить Михайло Мельник.
За два місяці Михайло розгорнув свій бізнес. Чоловік отримав усі необхідні санітарно-епідеміологічні висновки та має намір збувати мікрозелень у сумських супермаркетах.
Надія Дворянчук, Суми, "5 канал"