Вирощують гриби та допомагають військовим. На Черкащині працює одна з найбільших в Україні ферм, де вирощують ерінги. Щомісяця збирають близько 15 тонн урожаю. Від початку повномасштабної війни виробництво не припинялося, але минулого сезону довелося прилаштовуватися до блекаутів. Як планують пережити цю складну зиму та чим допомагають військовим – Яна Лимаренко розповість.
Грибовод Тетяна упаковує ерінги. Щодня з колегами готують до двох тисяч контейнерів. Хвалиться – гриби завжди ідеальні. Ці – упаковані і вже готові їхати до магазинів та супермаркетів різних областей України.
"Ми тут чистимо гриби, фасуємо, упаковуємо клеїмо наклейки і відправляємо у магазини, у нас є 400-грамові, 300, "бейбики" – це маленькі гриби і шматочки", – розповідає старший грибовод Тетяна Пархачова.
А тут розпочинається шлях грибів до споживача: спочатку створюють субстрат із зерновідходів. Його знезаражують і лише згодом додають міцелій – насіння гриба. Далі – чекають, доки проросте.
У цій інкубаційній камері міцелій поглинає субстрат та вже готується плодити. Підприємству вже 10 років. Зараз на виробництві працюють три десятки працівників.
Виробники починали з маленьких обсягів. Щоб навчитися вирощувати великими – власники їздили до Китаю на грибне підприємство.
"Це наша камера вирощування, тут як бачите ростуть наші грибочки, тут вони вже на стадії, коли їх вже можна зривати, майже доросли до свого товарного вигляду, приблизний об'єм цієї камери – приблизно 3 тонни готової продукції", – показує співзасновник підприємства.
У перші дні великої війни всі камери були повні врожаю. За словами співзасновника підприємства Кирила Вітрякова, тоді всю продукцію віддали військовим та переселенцям. Згодом засіяли нові міцелії. Але більшість виробників грибів тоді припинили роботу – бо не було де придбати матеріали для вирощування.
"Особливість нашого підприємства в тому, що ми виробляємо наш продукт від спори до готового продукту, маємо всі цикли вирощування, ми маємо свою лабораторію, маємо свій посівний міцелій, ми його самі виробляємо", – розповів співзасновник підприємства Кирило Вітряков.
Торік заважали роботі блекаути. Весь цикл вирощування – від підготовки та збору врожаю – триває 2 місяці. Щомісяця збирають по 15 тонн грибів.
"Найбільш енергозатратним є холодильне обладнання, воно дужа багато споживає електроенергії, але без нього ніяк, якщо вимкнеться охолодження – наші гриби загинуть за день-два", – каже чоловік.
Тому власники підготувались до будь-яких несподіванок – запаслися необхідними матеріалами та придбали генератор.
Підприємці вірять у ЗСУ і допомагають їм як корисною продукцією – грибами, так і донатами.
"Має бути згуртованість у суспільстві, бо коли є згуртованість, коли всі працюють заради одного, заради перемоги, то вона і настане швидше, ми переможемо", – наголошує Кирило Вітряков.
Підприємці кажуть, у воєнні часи вся країна має працювати на захисників та боротися разом до Перемоги.
Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаська область, "5 канал"
Читайте також: Псевдопорятунок диких тварин: у зоопарку Черкас пояснили, коли лісові звірі дійсно потребують допомоги
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою: Їх шукають у розбитих селах: як опікуються безпритульними тваринами у прифронтовому Краматорську
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.