Яйця, молоко, олія, макарони. Чому їх вважають шкідливими для здоров’я? Та чи насправді це так? Існує міф, що продукти з високим вмістом холестерину, зокрема, яйця, можуть підвищувати його рівень у крові, таким чином збільшуючи ризик хвороб серця. Проте, на думку лікарів, холестерин, який людина вживає з їжею, ніяк їй не шкодить. Про таке йдеться у матеріалі програми "Небайдужа" на "5 каналу".
Небезпечним є холестерин, який синтезується в нашому тілі. Найбільше – у печінці і кишківнику. До речі, організму людини необхідна рівновага між холестерином і речовинами, які утримують його в розчиненому стані. У курячому яйці холестерин збалансований з лецитином, вітамінами та іншими речовинами, які скеровують його дію у правильному напрямку. Здорова людина може споживати до семи яєць на тиждень і це не завдасть жодної шкоди її організму. Навпаки, яйця є цінним джерелом білка.
А от щодо жирів у сирі, вершковому маслі і незбираному молоці – тут думки вчених розбіжні. Тривалий час вважалося, що ці жири підвищують рівень холестерину в крові і збільшують ризик серцевого нападу. Натомість американські лікарі дійшли висновку, що високий рівень насичених жирів ніяк не впливає на розвиток ішемічної хвороби. А люди, які надають перевагу жирним молочним виробам, не мають більшого ризику ожиріння, ніж ті, хто обирає знежирені продукти.
Пити молоко чи ні – залежить лише від того, чи може ваш організм його перетравлювати. Адже молочні продукти – це джерело кальцію, і якщо у вас немає протипоказань, споживати їх корисно.
Глютен, або, як ще його називають, клейковина – це запасний білок. Він міститься у пшениці, житі, ячмені та всіх продуктах, які з цих злаків виробляються: хліб, тістечка, булочки, пиво тощо. Відмову від глютену пояснюють тим, що він нібито відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді.
Гарвардська медична школа стверджує, що немає жодних доказів позитивного впливу безглютенової дієти на здоров'я чи запобігання захворюванням. Насправді ж головним показанням для того, щоб припинити споживати глютен, є целіакія – спадкова непереносимість глютену. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько одного відсотка населення планети має цю хворобу, а от непереносимість глютену зустрічається у 6-7 разів частіше. Тому частина вчених переконана: для здорових людей відмова від глютену не тільки не має сенсу, а й може бути небезпечною. Адже призводить до зниження імунітету і зменшення кількості корисних бактерій у кишківнику.
Як повідомляв 5.UA, стало відомо, скільки коштуватиме українцям святковий новорічний стіл.