У столиці презентували короткометражну стрічку "Смачного" про пригоди двох кухарів в Україні. Фільм покликаний посилити українсько-французьку дружбу, прорекламувати нашу державу у світі та привабити сюди гастротуристів. Більше розповість Олена Соловйова.
Вареники з вишнею, рокфором та чебрецем. Українське та французьке укупі смакує, запевняють кухарі. Приготувати незвичну страву пропонують на майстер-класі під час презентації стрічки "Смачного". Фільм розповідає про двох кухарів – француза та українського емігранта, що рушили до України на кулінарний конкурс. Дорогою – насолоджувалися пейзажами, робили покупки на місцевих ринках та куштували автентичну кухню.
Аби перемогти у конкурсі, герої взяли типові для різних регіонів України страви і додали до них нові інгредієнти.
"Банош у нас представляє Закарпатську область, Полтавську – зелений борщ. Тобто ми обрали регіони, щоб усі розуміли, що Україна різноманітна не тільки в природі і колориті людей, а й українська кухня теж", – розповідає фуд-продюсер фільму Віталія Іващенко.
Від різноманіття вітчизняної кухні очі розбігаються, запевняє режисер стрічки. Переконаний, страви та їх подача у фільмі можуть здивувати не тільки французів, а й самих українців.
"Наша країна – це гастрономічна країна, і гастротуризм у нас дуже у великому попиті. Я для себе відкрив дуже дивні презентації: у капусті – борщ, одеська кулінарія баклажанної ікри та фаршмаку... Ну багато дуже в нас було рецептів", – запевняє режисер фільму Дзен Євстигнейкін.
У стрічці зіграли українські актори. А загалом над нею кілька місяців працювали понад 50 учасників знімальної команди, яку обрали під час конкурсу. На виробництво з держбюджету спрямували близько 2 млн гривень. Це ініціатива Міністерства інформаційної політики. Фільм став продовженням торішньої короткометражки "Дякую" про пригоди японця в Україні. Стрічка "Смачного" теж покликана налагодити міждержавні зв'язки.
"І та, і та країни славляться відомими стравами. І вирішили, що український банош стане ля-банош, ми додамо замість сметани вершки, замість бринзи – сир рокфор", – ділиться рецептом керівник проєкту Марина Соботюк.
"Я хочу привітати вас із цією чудовою ініціативою – наблизити українську та французьку гастрономічні сфери. Я рік живу в Україні, і страви – від вареників до борщу, від дерунів до салату "Шуба", не кажучи про банош – щоразу мене дивують. Є вислів у французькій мові, який можна перекласти як "смак, що змушує повертатися". Саме такий смак мають українські страви", – переконує виконавчий директор французького інституту в Україні Селін Метель.
Фільм вийшов трьома мовами – українською, англійською та французькою. Його відправили на понад сотню міжнародних фестивалів. На широкий загал "Смачного" обіцяють показати вже у 2020-му році.
Олена Соловйова, Валентин Стрельцов, "5 канал".
Як повідомляв 5.ua, телеведуча і журналіст Яніна Соколова, яка поборола рак, тепер готова змінювати світ навколо. Презентувала мультимедійний проєкт "Я.Ніна" – це і однойменна автобіографічна книга, і художній фільм та саундтрек до нього. Переконана, так буде мотивувати й інших на боротьбу.
Дивіться також фотогалерею:
Брутальна класика: Кіану Рівз знявся у фотосесії напередодні прем'єри фільму "Джон Уік 3" – ФОТО