За його словами, варто готувати їжу вдома і віддавати перевагу рослинним продуктам, зокрема квасолі, уникаючи м’яса. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Daily Mail.
Домашні страви та квасоля проти хронічних хвороб
Бюттнер, який роками вивчав спосіб життя довгожителів у різних куточках світу, наголошує, що харчування поза домом, навіть у закладах із "здоровою їжею", може шкодити здоров’ю. Ресторани часто додають до страв надмірну кількість цукру, солі та жирів, що сприяє запаленням і хронічним захворюванням.
"Проблема з виходом на вулицю, щоб поїсти, навіть якщо це „ресторан здорової їжі“, полягає в тому, що ми схильні споживати приблизно на 300 калорій більше, коли йдемо кудись, ніж коли їмо вдома", – сказав він.
Готування вдома дозволяє контролювати інгредієнти, зменшуючи ризик таких хвороб, як діабет 2 типу. Дослідження, опубліковане в PMC PubMed Central, підтверджує, що домашня їжа вирізняється вищою якістю, меншою калорійністю та допомагає економити кошти. Люди, які готують вдома, рідше набирають зайву вагу та мають кращі показники здоров’я. Бюттнер радить зосередитися на цільних рослинних продуктах:
"Пам’ятайте, що готувати слід переважно з цільних продуктів рослинного походження. Ніхто не проживе довше, харчуючись ростбіфом чи жирною картоплею фрі", – констатував дослідник.
Особливу увагу Бюттнер приділяє квасолі, яку називає "суперпродуктом довголіття".
"Люди, що живуть найдовше на Землі, їдять квасолю щодня. Забудьте про паніку навколо лектинів та шалене захоплення м’ясоїдством — ці дієти не призводять до того, що 90-річні все ще грають у піклбол", – зазначив він.
Він пропонує поступово вводити бобові в раціон, щоб кишківник адаптувався до їх перетравлення.
"Ваш мікробіом виростить бактерії, необхідні для їх метаболізму", – акцентував дослідник.
Для початківців Бюттнер радить прості кроки: додавати квасолю до салатів, супів чи соусів. Наприклад, нут ідеально доповнює салати, квасоля каннеліні гармонує зі супами, а чорна квасоля чудово смакує в омлетах чи тако. Такий підхід робить бобові легкою частиною щоденного меню. Дослідник також критикує популярність м’ясних і безвуглеводних дієт, які, на його думку, не сприяють довголіттю.
"New York Times взяла у мене інтерв’ю, і я запропонував їм знайти будь-яку групу населення на планеті, яка харчується м’ясоїдною їжею та живе довго. Кажуть, що масаї та інуїти здорові та харчуються м’ясоїдною їжею, але їхня тривалість життя становить 63 роки", – пояснив він.
Щоб зробити зміни в раціоні, Бюттнер радить починати з малого – наприклад, додати одну вегетаріанську вечерю на тиждень. Це не лише покращує здоров’я, а й знижує витрати на харчування.
"Якщо ви хочете бути здоровими у свої 80, 90 і 100 років і при цьому грати в піклбол, вам не варто харчуватися м’ясною їжею", – підсумував він.
Домашнє приготування їжі з рослинними інгредієнтами – це доступний спосіб подовжити життя та зберегти активність у зрілому віці.
Раніше "Дивогляд" розповідав про шість топових продуктів для сніданку довгожителів.
Чудернацькі історії з України, котики, скандали світових зірок, гумор і трохи дикого трешу з московських боліт – читайте першими в Telegram Дивогляд 5.UA.