У дослідженні взяли участь 8 766 осіб віком від 65 років, які повідомили про споживання зеленого чаю та кави. Результати показали, що ті, хто випивав три чашки зеленого чаю на день, мали на 3% менше уражень білої речовини, а ті, хто споживав сім-вісім чашок, – на 6% менше порівняно з тими, хто пив лише одну чашку на день. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Science Alert.
Що дізналися науковці?
Ці ураження є маркерами когнітивного зниження та деменції. Водночас споживання кави не показало схожого ефекту. Дослідники припускають, що антиоксиданти, такі як катехіни, присутні в зеленому чаї, можуть сприяти цьому захисному ефекту.
Однак вони зазначають, що необхідні подальші дослідження для підтвердження цих висновків та розуміння механізмів дії. Варто зауважити, що зелений чай не впливав на об'єм гіпокампу чи загальний об'єм мозку, які також є показниками когнітивного здоров'я.
Крім того, ефект не спостерігався у людей з депресією або з варіантом гена APOE4, пов'язаним з хворобою Альцгеймера. Попередні дослідження також вказували на позитивний вплив зеленого чаю на здоров'я мозку, зокрема на зниження ризику розвитку нейродегенеративних захворювань.

Зелений чай містить поліфеноли, такі як катехіни, які мають антиоксидантні властивості та можуть захищати клітини мозку від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. Деякі дослідження також показали, що зелений чай може покращувати когнітивні функції та пам'ять.
Однак, попри ці обнадійливі результати, дослідники наголошують на необхідності подальших досліджень для підтвердження цих висновків та розуміння механізмів, за допомогою яких зелений чай може впливати на здоров'я мозку. Вони також зазначають, що, хоча пиття зеленого чаю може бути корисним, воно не повинно заміняти інші здорові звички, такі як регулярна фізична активність, збалансоване харчування та підтримка соціальних зв'язків, які також є важливими для підтримки когнітивного здоров'я.
Загалом, результати цього дослідження додають до зростаючої кількості доказів на користь потенційних переваг споживання зеленого чаю для здоров'я мозку. Однак необхідні подальші дослідження, щоб повністю зрозуміти ці взаємозв'язки та розробити рекомендації щодо оптимального вживання зеленого чаю для профілактики когнітивних порушень.
Раніше "Дивогляд" розповідав, що вчені поділилися дієтою, яка здатна запобігти деменції.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.