Їжа замість ліків: вчені поділилися дієтою, яка здатна запобігти деменції

Протизапальна дієта може знизити ризик розвитку деменції

Така дієта передбачає вживання великої кількості фруктів та овочів, різнолистого чаю і бобів. Продукти насичені різноманітними вітамінами, клітковиною, кислотами та жирами, тому сприяють зменшенню запалення. Дослідження доводить, що учасники, які продовжували харчуватися не за дієтою, надалі мали схильність до розвитку деменції, аніж ті, хто дотримувався протизапального харчування. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Skeptical Raptor.

Деталі експерименту

Проведений експеримент  обсерваційний, тому результатів цього дослідження недостатньо, щоб виявити точний причинно-наслідковий зв’язок між дієтою та її впливом на розвиток деменції. Висновки, до яких прийшли вчені, тільки збільшують потребу в подальшому вивченні впливу протизапальної дієти на розвиток та запобігання деменції  розповсюдженій хворобі, на яку хворіють мільйони людей. Захворювання впливає на стабільну роботу головного мозку, порушує функції пам’яті, мислення та орієнтації. Через відсутність позитивних результатів у лікуванні, вчені дослідили нові способи запобігання розвитку хвороби. 

Нещодавно вчені поділилися результатами дослідження та розповіли про протизапальну дієту, яка впливає на розвиток деменції у деяких людей з певними хворобами. Це стосується пацієнтів із такими захворюваннями, як діабет 2 типу та інсульт.

Дієта не вилікує деменцію або хворобу Альцгеймера, однак може вплинути на покращення стану знижених когнітивних функцій.

У центрі дослідження старіння Каролінського інституту, Стокгольм, Швеція, вчені та професорка Ебігейл Дав провели дослідження, у якому взяли участь понад 84 000 людей у віці від 60 років, які не хворіють на деменцію. Протягом 24 годин раціон учасників оцінювали та розраховували за ним індекс запалення.

За дієтичним індексом учені розрахували протизапальний, нейтральний або прозапальний раціон. Класифікацію визначали за наявністю у продуктах певних мікроелементів та поживних речовин. Дослідження показало, що відсоток розвитку деменції був менший в учасників, які харчувалися за протизапальною дієтою.

Попри це, дослідження доводить користь такої дієти. Харчування за цим принципом не тільки може допомогти запобіганню хронічних захворювань, але й підтримати здоровий стан когнітивних функцій людини. Вчені вважають, що дотримання протизапального харчування, корисне для пацієнтів із кардіометаболічними захворюваннями. Раціон знижує ризик деменції та позитивно впливає на роботу мозку.

Раніше "Дивогляд" писав, що вчені розповіли, яка дієта допоможе подолати алкогольну залежність.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше