Як свідчать результати дослідження за участю понад 50 000 осіб із UK Biobank, регулярне споживання горіхів може знижувати ризик розвитку деменції. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Science Alert.
Деталі дослідження
Люди старше 60 років, які щодня споживали до 30 грамів горіхів, мали на 16% менший ризик розвитку деменції, порівняно з тими, хто не їв горіхів. Для несолоних горіхів це число сягало 17%. Тип обробки горіхів, чи сушені, смажені чи очищені від лушпиння, суттєвої різниці не мав.
Проте ці результати стосувалися лише тих, хто не страждає на ожиріння, має нормальний сон, не палить та не вживає щоденно алкоголь. У чоловіків різного віку чи осіб із іншими ризиками, як-от м’язова слабкість чи ізоляція, зв’язок не було виявлено.
Дослідники з Університету Кастілья-Ла-Манча наголосили на необхідності довгострокових досліджень для оцінки ефективності споживання горіхів у профілактиці деменції. Попередні дослідження показують, що горіхи, багаті на протизапальні та антиоксидантні речовини, можуть мати позитивний вплив на мозок.
Рандомізоване дослідження показало, що щоденне споживання жменьки арахісу покращує пам'ять та мовлення у дорослих із надмірною вагою. Проте не всі клінічні випробування підтверджують ці результати.
Щоб глибше зрозуміти зв’язок, дослідники звернулися до даних Biobank, зареєстрованих між 2007 і 2012 роками. У середньому спостереження тривало сім років, і рівень деменції серед учасників становив 2,8%. Ті, хто споживав 30 грамів горіхів на день, мали нижчий ризик захворювання.
Причини цього зв’язку залишаються не до кінця зрозумілими. На даний момент відомо небагато про те, що саме викликає різні форми деменції та як їх можна запобігти.
Дослідники зазначили, що майже 40% випадків деменції можна запобігти або відстрочити шляхом зміни способу життя, включаючи харчові звички. Середземноморська дієта, багата на оливкову олію, показала зниження ризику деменції, тоді як західна дієта з високим вмістом насичених жирів та цукру збільшує ризик.
Останні дослідження серед 60 000 британців виявили, що середземноморська дієта знижує ризик деменції на 23%. Оливкова олія знижує ризик смерті від цієї хвороби на 28%. Це багатообіцяючі результати, які потребують подальших досліджень, адже лише 25% учасників Biobank регулярно вживали горіхи.
Раніше "Дивогляд" розповідав про неочікуваний фактор, який підвищує ризики деменції та хвороби Паркінсона.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.