Кутя

Старовинний рецепт української різдвяної куті – коли нести кутю хрещеним у 2024 році

Shutterstock

Головні страви столу на Різдво – це кутя та узвар

Головні страви столу на Різдво – це кутя та узвар. Кутю вважають господинею, а узвар господарем. Як приготувати кутю і узвар до різдвяного столу – розповість "Дивогляд".

Зазвичай кутю носять на Святвечір. Напередодні Різдва молодь ходить у гості до хрещених, дідусь та бабусь, кумів та батьків. Крім куті можна принести хліб та інші страви. Натомість вечірникам дають смаколики, а хрещеникам подарунки.

Як приготувати традиційну українську кутю

Кутя
Кутя
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 склянка ;
  • вода – 1 л (4 склянки);
  • вершкове масло – 50 г;
  • сіль;
  • горіхи (порубати та обсмажити за бажанням) – 100 г;
  • мак – 100 г;
  • вода – 200 мл;
  • цукор – 100 г;
  • мед – 100 г   

Приміт. склянка на 250 мл.

Для узвару:

  • вода – 1,5 л;
  • сушка (сушені яблука та груші) – 250 г;
  • родзинки – 50 г;
  • мед або цукор.

Варіант приготування пшениці із замочуванням

Різдво, кутя
Різдво, кутя
Фото: Depositphotos
  1. Промийте та залийте пшеницю водою (1:4). Залиште її на 10-12 годин.
  2. Злийте воду та залийте новою в пропорції (1:4) та посоліть. Варіть протягом години на середньому вогні до готовності.
  3. Зайву воду злийте та дайте зерну стекти на друшляку.
  4. Додайте вершкове масло.

Варіант приготування пшениці без замочування

Різдвяна кутя
Різдвяна кутя
Фото: Коліжанка
  1. Оберіть шліфовану або пшеницю м’яких сортів.
  2. Промийте, залийте водою, посоліть та варіть до готовності.
  3. Злийте воду та додайте вершкове масло.

Як приготувати мак для куті

Різдвяна кутя
Різдвяна кутя
Фото: відкриті джерела
  1. Мак потрібно запарити. Для цього залийте його кропом і залиште постояти.
  2. Злийте воду й перетріть мак до утворення макового молочка.
  3. Додайте до маку мед, цукор і перемішайте.

Як приготувати узвар

  1. Залийте сухофрукти водою та поставте на вогонь. Ненадовго залиште кипіти та додайте цукру.
  2. Остудіть та додайте мед.
  3. До вареної пшениці додайте макову підливу, зверху посипте горіхами. Перед подачею додайте кілька ложок узвару.

Раніше "Дивогляд" розповідав про рецепт смачного різдвяного кексу з коньяком, горіхами та сухофруктами.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

 

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ