Щороку 2 грудня весь світ відзначає День оладок – свято, яке об’єднує любителів цього смачного та простого в приготуванні смаколика.
Оладки, зроблені з фруктів, овочів чи навіть м’яса, завжди знайдуть своїх шанувальників. Термін "fritter" походить від латинського слова frictura, що означає "смажити". Згадки про оладки сягають ще 1665 року, коли англієць Семюель Пепіс у своєму щоденнику писав, як ласуватиме ними перед Великим постом. З того часу оладки стали незамінною частиною багатьох кухонь світу, повідомляє "Дивогляд".
Оладки чудово підходять для сніданку чи перекусу. Ось кілька цікавих варіантів приготування:
Пишні оладки
Інгредієнти:
Кефір – 300 мл
Сода – 0,5–1 ч. л.
Цукор – 1,5 ст. л.
Сіль – дрібка
Борошно – 1,5 склянки
Приготування:
У мисці з’єднайте кефір і соду, ретельно перемішайте, поки не з’явиться легка піна.
Додайте цукор і сіль, обережно перемішайте.
Просійте борошно і поступово вводьте його в рідину. Тісто має бути густим, без грудок.
Розігрійте сковороду, додайте трохи олії.
Викладайте тісто ложкою, смажте на середньому вогні до появи рум’яної скоринки.
Викладіть готові оладки на паперові серветки, щоб прибрати зайвий жир.
Корисна порада: Щоб оладки вийшли особливо пишними, тісто має бути густим, а сковорідка – добре розігрітою.
Оладки на молоці
Інгредієнти:
Борошно – 1,5-2 склянки
Молоко – 200 мл
Яйце – 1 шт.
Цукор – 1-2 ст. л.
Розпушувач – 1 ч. л.
Сіль – дрібка
Олія для смаження
Приготування:
У мисці збийте яйце з цукром і дрібкою солі.
Додайте половину молока, перемішайте. Просійте борошно разом із розпушувачем і поступово введіть у суміш.
Влийте решту молока, перемішайте, щоб тісто стало однорідним і нагадувало густу сметану.
Розігрійте сковороду, додайте олію, викладайте тісто ложкою, формуючи невеликі кружечки.
Смажте по 1,5–2 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.
Оладки
Фото: Shutterstock
Пишні оладки на дріжджах
Інгредієнти:
Борошно – 500 г
Дріжджі – 21 г свіжих або 2 ч. л. сухих
Молоко – 2 склянки
Яйця – 2 шт.
Ванільний цукор – 10 г
Цукор – 2 ст. л.
Сіль – ½ ч. л.
Олія – 2 ст. л.
Приготування:
У теплому молоці розведіть дріжджі, додайте цукор і 1 склянку борошна. Перемішайте та залиште в теплому місці на 20 хвилин, поки тісто "підросте".
Збийте яйця з сіллю, додайте ванільний цукор і олію.
Додайте до дріжджової суміші решту борошна, замісіть густе тісто. Накрийте і залиште ще на 30 хвилин.
Викладайте тісто ложкою на гарячу сковорідку з олією.
Смажте до появи золотистої скоринки.
Шоколадні оладки на молоці
Інгредієнти:
Борошно – 1 склянка
Какао – 2 ст. л.
Яйця – 2 шт.
Шоколад – 50 г
Молоко – 200 мл
Цедра апельсина – за смаком
Олія для смаження
Приготування:
Просійте борошно і змішайте з какао.
Розтопіть шоколад у теплому молоці.
У борошно додайте яйця і влийте молочно-шоколадну суміш. Додайте цедру апельсина.
Тісто має бути густим, як сметана.
Смажте на середньому вогні до готовності.
Оладки на сметані
Інгредієнти:
Сметана – 200 мл
Яйця – 2 шт.
Борошно – 200 г
Цукор – 2 ст. л.
Сода – ½ ч. л.
Сіль – дрібка
Приготування:
Збийте яйця з цукром і сіллю. Додайте сметану кімнатної температури, перемішайте.
Просійте борошно і соду, додайте до рідини.
Смажте на гарячій сковорідці з олією, викладаючи ложкою.
Секрети приготування
Сковорода: Обирайте товстостінну або з антипригарним покриттям.
Тісто: Воно має бути густим, щоб оладки вийшли пишними.
Температура: Починайте смажити на добре розігрітій поверхні.
День оладок – чудова нагода потішити себе та близьких цими смаколиками, створивши атмосферу затишку й тепла. Смачного!