Ідеальний сніданок: 5 рецептів пишних оладок, які варто спробувати

Щороку 2 грудня весь світ відзначає День оладок – свято, яке об’єднує любителів цього смачного та простого в приготуванні смаколика.

Оладки, зроблені з фруктів, овочів чи навіть м’яса, завжди знайдуть своїх шанувальників. Термін "fritter" походить від латинського слова frictura, що означає "смажити". Згадки про оладки сягають ще 1665 року, коли англієць Семюель Пепіс у своєму щоденнику писав, як ласуватиме ними перед Великим постом. З того часу оладки стали незамінною частиною багатьох кухонь світу, повідомляє "Дивогляд".

Оладки чудово підходять для сніданку чи перекусу. Ось кілька цікавих варіантів приготування:

Пишні оладки

Інгредієнти:

  • Кефір – 300 мл
  • Сода – 0,5–1 ч. л.
  • Цукор – 1,5 ст. л.
  • Сіль – дрібка
  • Борошно – 1,5 склянки

Приготування:

  • У мисці з’єднайте кефір і соду, ретельно перемішайте, поки не з’явиться легка піна.
  • Додайте цукор і сіль, обережно перемішайте.
  • Просійте борошно і поступово вводьте його в рідину. Тісто має бути густим, без грудок.
  • Розігрійте сковороду, додайте трохи олії.
  • Викладайте тісто ложкою, смажте на середньому вогні до появи рум’яної скоринки.
  • Викладіть готові оладки на паперові серветки, щоб прибрати зайвий жир.

Корисна порада: Щоб оладки вийшли особливо пишними, тісто має бути густим, а сковорідка – добре розігрітою.

Оладки на молоці

Інгредієнти:

  • Борошно – 1,5-2 склянки
  • Молоко – 200 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 1-2 ст. л.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – дрібка
  • Олія для смаження

Приготування:

  • У мисці збийте яйце з цукром і дрібкою солі.
  • Додайте половину молока, перемішайте. Просійте борошно разом із розпушувачем і поступово введіть у суміш.
  • Влийте решту молока, перемішайте, щоб тісто стало однорідним і нагадувало густу сметану.
  • Розігрійте сковороду, додайте олію, викладайте тісто ложкою, формуючи невеликі кружечки.
  • Смажте по 1,5–2 хвилини з кожного боку до золотистого кольору.

Оладки
Оладки
Фото: Shutterstock

Пишні оладки на дріжджах

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 г
  • Дріжджі – 21 г свіжих або 2 ч. л. сухих
  • Молоко – 2 склянки
  • Яйця – 2 шт.
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Олія – 2 ст. л.

Приготування:

  • У теплому молоці розведіть дріжджі, додайте цукор і 1 склянку борошна. Перемішайте та залиште в теплому місці на 20 хвилин, поки тісто "підросте".
  • Збийте яйця з сіллю, додайте ванільний цукор і олію.
  • Додайте до дріжджової суміші решту борошна, замісіть густе тісто. Накрийте і залиште ще на 30 хвилин.
  • Викладайте тісто ложкою на гарячу сковорідку з олією.
  • Смажте до появи золотистої скоринки.

Шоколадні оладки на молоці

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 склянка
  • Какао – 2 ст. л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Шоколад – 50 г
  • Молоко – 200 мл
  • Цедра апельсина – за смаком
  • Олія для смаження

Приготування:

  • Просійте борошно і змішайте з какао.
  • Розтопіть шоколад у теплому молоці.
  • У борошно додайте яйця і влийте молочно-шоколадну суміш. Додайте цедру апельсина.
  • Тісто має бути густим, як сметана.
  • Смажте на середньому вогні до готовності.

Оладки на сметані

Інгредієнти:

  • Сметана – 200 мл
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 200 г
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сіль – дрібка

Приготування:

  • Збийте яйця з цукром і сіллю. Додайте сметану кімнатної температури, перемішайте.
  • Просійте борошно і соду, додайте до рідини.
  • Смажте на гарячій сковорідці з олією, викладаючи ложкою.

Секрети приготування

  • Сковорода: Обирайте товстостінну або з антипригарним покриттям.
  • Тісто: Воно має бути густим, щоб оладки вийшли пишними.
  • Температура: Починайте смажити на добре розігрітій поверхні.

День оладок – чудова нагода потішити себе та близьких цими смаколиками, створивши атмосферу затишку й тепла. Смачного!

Раніше "Дивогляд" розповідав про секрети приготування ідеальних сирників.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше