Але що робити, коли сезон щавлю минає, а вам хочеться насолоджуватися його свіжістю й смаком протягом року? На щастя, існує кілька ефективних способів заготівлі щавлю, які допоможуть зберегти його смак і користь якнайдовше. Про це детально розповість "Дивогляд".
Збір і підготовка щавлю – основні нюанси
- Найкраще збирати щавель раннім літом, коли листя ще молоде, м’яке та насичене поживними речовинами.
- За словами досвідчених господинь, зрізати зрізати щавель найкраще за все з самого ранку або пізно ввечері, коли листя насичене вологою і не встигло зів'яти під сонцем.
- Після збору зелень необхідно добре промити під холодною водою, щоб видалити бруд і пил. Але при цьому важливо слідкувати за тим, щоб не було залишків ґрунту або пошкоджених листків, які в подальшому можуть стати причиною псування.
- Теж саме стосується і вологи. Після миття щавель слід ретельно просушити.
Способи зберігання щавлю
1. Заморожування
Це один з найбільш популярних і надійних способів, який дозволяє максимально зберегти вітаміни та смакові властивості. Для цього слід помити та просушити зелень, після чого дрібно порізати і запакувати у герметичні пакети або контейнери. Дехто також заморожує щавель порційно, використовуючи для цього форми для льоду, що потім зручно використовувати, готуючи суп чи борщ.
2. Засолювання
Для такого способу господині змішують листя зелені із сіллю (орієнтовні пропорції: 100 г солі на 1 кг щавлю), після чого викладають у банки, щільно закривають і зберігають тару у прохолодному місці.
3. Консервування у власному соці
Для цього щавель потрібно помити та просушити зелень, потім дрібно порізати і щільно викласти у стерилізовані банки. Після цього тару слід наповнити холодною кип'яченою водою, закрити стерилізованими кришками та залишити для зберігання у холодному місці.
Раніше "Дивогляд" повідомляв про ТОП-3 харчові звички з СРСР, яких краще позбутися.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.