Попри те, що він найкоротший у церковному календарі, є найсуворішим. Тож, дотримуватися заборон у їжі вкрай важливо. "Дивогляд" підготував добірку пісних рецептів на кожен день тижня.
Понеділок
Рис з перцем
Інгредієнти:
- вода – 250 мл
- олія соняшникова – 35 мл
- петрушка – 10 г
- сіль – 5 г
- цибуля ріпчаста – 70 г
- перець болгарський – 120 г
- рис довгозернистий – 75 г
- кріп – 15 г
Спосіб приготування:
- Цибулю потрібно почистити, порізати кубиками та обсмажити на рослинній олії впродовж 3-4 хвилин.
- Тим часом помити та почистити перець від насіння, порізати кубиками та додати до цибулі. Смажити ще 5 хвилин.
- Далі потрібно промити рис, викласти до овочів і, помішуючи, смажити 1 хвилину.
- До основної маси налити 250 мл кип’яченої води, зменшити вогонь і готувати 25 хвилин.
- Наприкінці до готової страви слід додати подрібнену зелень. Смачного!
Вівторок
Легкий овочевий бульйон з грибами
Інгредієнти:
- петрушка – за смаком
- кінза свіжа – за смаком
- корінь пастернаку – 1 шт.
- цибуля жовта ріпчаста – 1 шт.
- часник, головка – 1 шт.
- імбир – 100 г
- зелена цибуля – 3 шт.
- білі гриби, сушені – 50 г
- спаржа – 3 шт.
Спосіб приготування:
- Помити стебла петрушки та кінзи, перев’язати мотузкою та покласти у каструлю.
- Почистити часник, зробити у ньому надрізи та покласти до зелені.
- Додати у каструлю решту інгредієнтів, залити водою, поставити на вогонь і варити не більше 30 хвилин.
- Коли мине відведений час, потрібно зняти каструлю з вогню, процідити бульйон та додати до нього подрібнені сушені гриби. Дати страві настоятися. Смачного!
Середа
Вівсянка без варіння з фруктами і ягодами
Інгредієнти:
- вівсяні пластівці – 60 г
- насіння чіа – 1 ст. л.
- мигдалеве молоко – 300 мл
- ванільний екстракт – за смаком
- мускатний горіх мелений – за смаком
- ягоди\фрукти
Спосіб приготування:
- Заздалегідь потрібно підготувати вівсянку. Для цього звечора потрібно змішати її, насіння чіа, мигдальне молоко, екстракт ванілі та мускатний горіх. Замочити все холодною водою і залишити у такому вигляді до ранку.
- Вранці перемішати вівсянку, додати до неї улюблені фрукти та ягоди. Смачного!
Четвер
Тушкована квасоля у соусі
Інгредієнти:
- квасоля – 300 г
- часник, зубчики – 2 шт.
Для томатного соусу:
- паста томатна – 40 г
- кетчуп – 40 г
- вода – 200 мл
- цукор – 20 г
- сіль – 7 г
- перець чорний мелений – 3 г
Спосіб приготування:
- Заздалегідь потрібно підготувати квасолю, а саме звечора її замочити.
- На наступний день підготовлені бобові потрібно відварити до готовності.
- Тим часом зробити томатний соус. Для цього нагріти воду, додати у неї томатну пасту, кетчуп, сіль, перець і цукор. Перемішати і довести до кипіння.
- До готової квасолі додати отриманий соус, перемішати. Вичавити до страви часник і тушкувати все ще 5-10 хвилин. Смачного!
П’ятниця
Гуакамоле
Інгредієнти:
- стигле авокадо – 1 шт.
- Червона цибуля – 1 шт.
- гострий перець (за бажанням) – 0,5 шт.
- часник – 1 зубчик
- лимон – 0,5 шт.
- соняшникова олія нерафінована – 1 ст. л.
- кінза або петрушка – 1 гілочка
Спосіб приготування:
- Очистити авокадо від шкірки та кісточки, м’якоть плоду розім’яти виделкою.
- Часник, червону цибулю і гострий перець порізати якомога дрібніше. Додати до авокадо.
- Заправити закуску лимонним соком, рослинною олією та рубаною кінзою. Перемішати. Смачного!
Субота
Млинці на воді без яєць
Інгредієнти:
- вода – 500 мл
- пшеничне борошно – 250 г
- цукор – 3 ст. л.
- соняшникова олія – 2 ст. л.
- сода харчова – на кінчику ножа
- сіль – 0,5 ч. л.
Спосіб приготування:
- Для приготування тіста потрібно довести воду до кипіння і охолодити її до кімнатної температури.
- Борошно просіяти, додати до нього сіль і цукор. До отриманої суміші поступово налити воду та замішати рідке тісто, щоб воно було без грудочок. За консистенцією воно має бути як рідка сметана. Отримане тісто залишити на 15 хвилин.
- Коли мине відведений час, до тіста налити олію та перемішати.
- Посмажити тонкі млинці на добре розігрітій сковороді. Смачного!
Неділя
Картопляна запіканка з грибами
Інгредієнти:
- картопля – 1,5 кг
- гриби – 200 г
- овочева суміш заморожена – 200 г
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- часник – 2 зубчики
- соняшникова олія – 4 ст. л.
- зелень – за смаком
- сіль, перець, спеції – за смаком
Спосіб приготування:
- Картоплю почистити, порізати та відварити до готовності. Готову картоплю розім’яти до стану пюре.
- Окремо почистити та порізати сирі овочі. Обсмажити їх з овочевою сумішшю до золотистого кольору.
- На цьому етапі потрібно сформувати запіканку. Форму для випічки змастити олією і викласти половину пюре. Потім рівномірно розкласти смажені овочі та викласти другу половину пюре.
- Майбутню запіканку запікати за температури 180 градусів 30 хвилин. Смачного!
Раніше "Дивогляд" повідомляв про особливості Успенського посту.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.
Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.