Що приготувати у піст: добірка простих рецептів на кожен день

Успенський піст, який цьогоріч припадає на період з 1 по 14 серпня, це особливий час, коли віряни готуються до святкування Успіння Пресвятої Богородиці

Попри те, що він найкоротший у церковному календарі, є найсуворішим. Тож, дотримуватися заборон у їжі вкрай важливо. "Дивогляд" підготував добірку пісних рецептів на кожен день тижня. 

Понеділок

Рис з овочами
Рис з овочами
Фото: Freepik

Рис з перцем

Інгредієнти:

  • вода – 250 мл
  • олія соняшникова – 35 мл
  • петрушка – 10 г
  • сіль – 5 г
  • цибуля ріпчаста – 70 г
  • перець болгарський – 120 г
  • рис довгозернистий – 75 г
  • кріп – 15 г

Спосіб приготування:

  1. Цибулю потрібно почистити, порізати кубиками та обсмажити на рослинній олії впродовж 3-4 хвилин. 
  2. Тим часом помити та почистити перець від насіння, порізати кубиками та додати до цибулі. Смажити ще 5 хвилин. 
  3. Далі потрібно промити рис, викласти до овочів і, помішуючи, смажити 1 хвилину. 
  4. До основної маси налити 250 мл кип’яченої води, зменшити вогонь і готувати 25 хвилин. 
  5. Наприкінці до готової страви слід додати подрібнену зелень. Смачного!

Вівторок

крем-суп
крем-суп
Фото: Shutterstock

Легкий овочевий бульйон з грибами

Інгредієнти:

  • петрушка – за смаком
  • кінза свіжа – за смаком
  • корінь пастернаку – 1 шт.
  • цибуля жовта ріпчаста – 1 шт.
  • часник, головка – 1 шт.
  • імбир – 100 г
  • зелена цибуля – 3 шт.
  • білі гриби, сушені – 50 г
  • спаржа – 3 шт.

Спосіб приготування:

  1. Помити стебла петрушки та кінзи, перев’язати мотузкою та покласти у каструлю. 
  2. Почистити часник, зробити у ньому надрізи та покласти до зелені. 
  3. Додати у каструлю решту інгредієнтів, залити водою, поставити на вогонь і варити не більше 30 хвилин. 
  4. Коли мине відведений час, потрібно зняти каструлю з вогню, процідити бульйон та додати до нього подрібнені сушені гриби. Дати страві настоятися. Смачного! 

Середа 

Вівсянка з цукатами та карамелізованими фруктами
Вівсянка з цукатами та карамелізованими фруктами
Фото: Shutterstock

Вівсянка без варіння з фруктами і ягодами

Інгредієнти:

  • вівсяні пластівці – 60 г
  • насіння чіа – 1 ст. л.
  • мигдалеве молоко – 300 мл
  • ванільний екстракт – за смаком
  • мускатний горіх мелений – за смаком
  • ягоди\фрукти

Спосіб приготування:

  1. Заздалегідь потрібно підготувати вівсянку. Для цього звечора потрібно змішати її, насіння чіа, мигдальне молоко, екстракт ванілі та мускатний горіх. Замочити все холодною водою і залишити у такому вигляді до ранку. 
  2. Вранці перемішати вівсянку, додати до неї улюблені фрукти та ягоди. Смачного! 

Четвер

Квасоля в томаті
Квасоля в томаті
Фото: Depositphotos

Тушкована квасоля у соусі 

Інгредієнти:

  • квасоля – 300 г
  • часник, зубчики – 2 шт.

Для томатного соусу:

  • паста томатна – 40 г
  • кетчуп – 40 г
  • вода – 200 мл
  • цукор – 20 г
  • сіль – 7 г
  • перець чорний мелений – 3 г

Спосіб приготування:

  1. Заздалегідь потрібно підготувати квасолю, а саме звечора її замочити. 
  2. На наступний день підготовлені бобові потрібно відварити до готовності. 
  3. Тим часом зробити томатний соус. Для цього нагріти воду, додати у неї томатну пасту, кетчуп, сіль, перець і цукор. Перемішати і довести до кипіння.
  4. До готової квасолі додати отриманий соус, перемішати. Вичавити до страви часник і тушкувати все ще 5-10 хвилин. Смачного!

П’ятниця

Авокадо
Авокадо
Фото: foodandmood.com.ua

Гуакамоле

Інгредієнти:

  • стигле авокадо – 1 шт.
  • Червона цибуля – 1 шт.
  • гострий перець (за бажанням) – 0,5 шт.
  • часник – 1 зубчик
  • лимон – 0,5 шт.
  • соняшникова олія нерафінована – 1 ст. л.
  • кінза або петрушка – 1 гілочка

Спосіб приготування:

  1. Очистити авокадо від шкірки та кісточки, м’якоть плоду розім’яти виделкою. 
  2. Часник, червону цибулю і гострий перець порізати якомога дрібніше. Додати до авокадо. 
  3. Заправити закуску лимонним соком, рослинною олією та рубаною кінзою. Перемішати. Смачного! 

Субота

Бананові млинці
Бананові млинці
Фото: Shutterstock

Млинці на воді без яєць

Інгредієнти:

  • вода – 500 мл
  • пшеничне борошно – 250 г
  • цукор – 3 ст. л.
  • соняшникова олія – 2 ст. л.
  • сода харчова – на кінчику ножа
  • сіль – 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Для приготування тіста потрібно довести воду до кипіння і охолодити її до кімнатної температури. 
  2. Борошно просіяти, додати до нього сіль і цукор. До отриманої суміші поступово налити воду та замішати рідке тісто, щоб воно було без грудочок. За консистенцією воно має бути як рідка сметана. Отримане тісто залишити на 15 хвилин. 
  3. Коли мине відведений час, до тіста налити олію та перемішати. 
  4. Посмажити тонкі млинці на добре розігрітій сковороді. Смачного!

Неділя

Запіканка
Запіканка
Фото: Depositphotos

Картопляна запіканка з грибами

Інгредієнти:

  • картопля – 1,5 кг
  • гриби – 200 г
  • овочева суміш заморожена – 200 г
  • цибуля – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • часник – 2 зубчики
  • соняшникова олія – 4 ст. л.
  • зелень – за смаком
  • сіль, перець, спеції – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Картоплю почистити, порізати та відварити до готовності. Готову картоплю розім’яти до стану пюре. 
  2. Окремо почистити та порізати сирі овочі. Обсмажити їх з овочевою сумішшю до золотистого кольору. 
  3. На цьому етапі потрібно сформувати запіканку. Форму для випічки змастити олією і викласти половину пюре. Потім рівномірно розкласти смажені овочі та викласти другу половину пюре.
  4. Майбутню запіканку запікати за температури 180 градусів 30 хвилин. Смачного! 

Раніше "Дивогляд" повідомляв про особливості Успенського посту. 

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше