5 цікавих рецептів традиційної паски з різних регіонів України

Багато українських родин готуються до великого християнського свята – Великодня. Серед усіх звичаєвих страв особливе місце займає паска, яка для вірян є символом воскресіння та нового життя

Цікаво, що в кожному куточку України є свої особливості щодо рецептури паски. Крім того, традиції початку її приготування різняться: жителі деяких місцевостей готують тісто ще на Чистий четвер, тоді як інші – в Страсну п'ятницю.

"Дивогляд" із посиланням на "#шотам" пропонує до ознайомлення п'ять варіантів традиційних пасок з різних куточків України.

Закарпатська несолодка паска

Вона нагадує коровай і дивує декором. Ви не побачите кольорову посипку чи глазур – лише завитки з тіста різних форм. На відміну від солодких пасок, закарпатська виступає білим хлібом з високоякісного борошна, яке у минулому було розкішшю.

Ми виявили цікавий старовинний обряд приготування закарпатської паски. Тетяна Бондаренко, жителька Хуста, поділилася з нами своєю традиційною рецептурою.

Паска
Паска
Фото: shotam.info

"Увечері перед днем випікання просіяти борошно, щоб воно "нагрілось" і стало легшим. Рано-вранці всі жінки в родині повинні зібратися та молитися, поки бабуся з молитвою замішує тісто. Це забезпечує, що хліб буде наповнений хорошою енергією та точно вдасться. Оскільки в закарпатській пасці не використовують родзинки, курагу чи білу глазур, основні інгредієнти залишаються традиційними: якісне борошно, вода, дріжджі, трохи солі та яйця. Паску прикрашають просто, але зі смаком – косичками та хрестиками з тіста. Перед випіканням обов’язково змащують сирим яйцем для красивого золотистого кольору. Традиційно паски печуть у четвер або суботу перед Великоднем. Важливо стежити, щоб піч була рівномірно нагріта, а паски розміщені так, щоб кожна з них рівномірно зарум'янилась", – розповіла вона.

Також етнограф із Закарпаття, Федір Потошняк, описує традицію подачі паски: вона кладеться на велику тарілку, розміщену на особливій великодній скатертині. Під тарілкою зазвичай розміщують яйця, ковбасу, шинку, сир, масло, сіль та інше.

В останні часи стала популярною традиція освячувати паски в кошиках, виплетених у селі Іза, що призвело до зменшення їхнього розміру, але деякі господині залишаються вірними традиційному великому розміру.

Тернопільські паски

Однією з характерних особливостей тернопільських пасок є їх декорування. Зазвичай вони покриваються біленькою глазур'ю, яку легко готувати з яєчних білків та цукру.

Щоб надати глазурі додаткового смаку та естетичного вигляду, до неї часто додають трохи лимонної кислоти, що надає легкої кислинки. Красу пасок підкреслюють за допомогою харчових барвників. Після нанесення глазурі на поверхню пасок можуть додавати кольорову стружку, сухофрукти та родзинки. Особливим декором є маленькі солодкі зайці на паличках, які встромляють у верхівку паски.

Паска
Паска
Фото: shotam.info

Молода майстриня з Тернополя, Антоніна Лахманюк, у своєму блозі поділилася секретами випікання ідеальних пасок, які вона навіть продає.

"Напередодні замочіть родзинки, цукати та сухі ягоди в коньяку або ромі на ніч. Нагрійте 100 г молока, розчиніть у ньому 6 г сухих дріжджів або 15 г свіжих, додайте 2 ст. л. цукру та 70 г борошна. Накрийте й залиште в теплому місці на 30-40 хвилин. До цієї опари додайте 100 г розтопленого вершкового масла, 2 збиті яйця, 70 г цукру, вимочені цукати, трохи солі та 250-300 г борошна. Тісто має бути м’яким, але не липким. Замісіть, накрийте й залиште в теплому місці на 1-1,5 години. Розділіть тісто та викладіть у форми, дайте ще раз піднятися. Випікайте паски в духовці при 160° протягом 50 хвилин. У результаті ви отримаєте дві пасочки вагою по 400 грамів", – розповіла вона.

Подільські паски

Паску на Поділлі готують з особливою увагою до деталей. Тісто для паски роблять здобним, а для цього багато хто користується яйцями, маслом, молоком, цукром та ваніліном для аромату. Після замішування тісту дають добре піднятися, а потім відбувається формування круглої форми, декоруючи поверхню візерунками, які можуть включати косички, зірки чи квіти.

Поліська великодня випічка 

Паска
Паска
Фото: shotam.info

Однією з особливостей Полісся є збереження старовинних традицій замішування тіста. Господині часто користуються великими дерев'яними бочками, які потім накривають вишитим рушником, підперезують червоним поясом і кладуть на них гроші та гілочки верби.

Ще однією унікальною традицією є те, що вже випечений хліб мають винести на вулицю перед світанком задля "благословення" сонця. Це актуально для тих, хто через стан здоров'я не здатен дійти до церкви, але хоче освятити паску.

Сирні донецькі паски

На Донеччині особливо популярними є ванільні та сирні паски, кожна з яких має унікальні рецепти та значення. Традиційно ванільна паска готується на молоці, а також туди додають родзинки для смаку. Після випікання покривають глазур'ю, яку роблять із цукрової пудри і білків, та прикрашають цукровою посипкою.

Сирну паску в Донецькій області готують з особливою увагою. Для приготування використують кисломолочний сир, який перетирається в однорідну масу, додають цедру, цукати, родзинки та багато яєць. Таку паску зазвичай випікають у формі піраміди, яка символізує Гроб Господній.

Раніше "Дивогляд" розповідав про 4 ідеї оригінального декорування великодньої паски.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.

 

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше