Науковець розповів, як сміх вплинув на виживання людей

Довгий час учені встановлюють, чому люди сміються через жарти, але виявляється, що сміх вказує на веселощі.

Є багато гіпотез, автори яких пояснюють, чому деякі речі кумедні та чому вони викликають у людини сміх. Наприклад, одна з них каже, що людину смішать заборонені та насмішкуваті речі, а також присутність двох несумісних сенсів в одній і тій самій ситуації. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Science Alert.

Професор Сієнського університету Карло Беллієні протягом десятьох років вивчав сотні статей, які були присвячені феномену сміху. Зокрема, дослідження стосувалися теорії гумору, користі сміху для організму, його зв'язку з мозком, фізичних особливостей сміху тощо.

Беллієні дослідив увесь наявний матеріал дійшов висновку, що сміх – природний інструмент, який потрібний для виживання. Також він називає його сигналом "повного очищення", який стосується як самої людини, так і оточення.

Жінка посміхається
Жінка посміхається
Фото: Pixabay

Читайте також:

На еволюційному шляху людини навичка сміху тисячоліттями допомагала нам виживати. Його дослідження може пояснити, чому людину тягне до тих, хто може її розсмішити.

Ці роздуми дослідник проілюстрував простою ситуацією з тигром на вулиці. Якщо ви зустрінете такого хижака посеред дороги – вам навряд буде смішно, але якщо уявити стрибаючого тигра, немов м'яч, то ця фантазія може вас розвеселити.

На думку професора, існує кілька етапів, необхідних для виникнення сміху:

  • Подив або паніка. Для цього потрібна дивна ситуація, яка викличе почуття невідповідності.
  • Вирішення. Ситуація пов'язана зі стресом і занепокоєнням, які потрібно подолати.
  • Полегшення. "Вивільнення" сміху є своєрідною сиреною, яка вказує на те, що небезпечна ситуація вже у минулому.

Підсумовуючи, науковець вважає, що протягом людської історії сміх – сигнал, що "бити та бігти" більше не треба, бо ситуація стала безпечною. Цим припущенням Беллієні обґрунтовує те, що сміх має "заразний" характер.

Раніше "Дивогляд" розповідав про те, чи є у немовлят почуття гумору.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram Дивогляд 5.UA.

Читайте також: Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання

 

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше