Бариста готує каву

Яка кава може подовжити життя людини – учені

Shutterstock

Кава – один з найпопулярніших напоїв в усьому світі, який має дуже багато різновидів. Науковці тривалий час сперечаються щодо того, яка кава є корисною, а яка – ні

Увагу цьому приділили й китайські дослідники з Південного медичного університету в Гуанчжоу і дійшли до висновку, що існує кава, яка може подовжити життя людини, повідомляє "Дивогляд". 

Учені провели дослідження, яке тривало сім років. До нього залучили понад 171 тис учасників, за якими постійно спостерігали. Учасників розділили на кілька груп:

  1. Хто споживає солодку каву;
  2. Хто споживає каву без цукру та підсолоджувачів;
  3. Хто не п'є каву.

Результати дослідження були досить несподіваними для більшості. Як з'ясувалося, ті люди, які обирають несолодку каву або каву з невеликим вмістом цукру, мають на 16-20% менше ризиків померти у порівнянні з тими, хто взагалі не п'є каву. Більше того, у людини, яка додавала до кави одну ложку цукру ці показники зросли до 29-31%.

Такі результати прокоментувала Дана Елліс Ганнес – старша дієтологиня медичного центру Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (США). Жінка відмітила, що не бачить нічого приголомшливого у таких показниках і вважає їх цілком очікуваними. Вона впевнена, що сьогодні існує багато доказів того, що кава є протизапальним напоєм. Експертка розповіла й про найбільш корисну каву:

"Найкориснішою є чорна кава, тому що вона містить усі корисні поліфеноли й антиоксиданти кави без будь-яких запальних сполук, які можуть бути виявлені в надто великій кількості цукру або вершків", – заявила Ганнес.

Дієтологиня відмітила й те, що кава з додаванням однієї ложки цукру має такий самий ефект, як і кава без цукру і ось чому:

"1 чайна ложка цукру – це дуже мало у всій схемі збалансованого харчування, і ця невелика кількість цукру не призведе до коливання", – повідомила лікарка.

Разом із цим, Дана Елліс Ганнес рекомендує уважно стежити за кількістю вживаного цукру, який і так міститься у підсолоджених напоях. Йдеться про напої з додаванням згущеного молока, сиропів, вершків тощо. Такі кавові напої можуть містити 8-12 ч.л. цукру, що може призвести до підвищення рівня цукру в крові і негативно позначитися на стані вашого здоров'я.

Нагадаємо, раніше "Дивогляд" розповідав про 5 продуктів, які допоможуть вам залишатися бадьорими без кави.

Читайте також: Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ