3 способи приготувати рис так, щоб він не злипався

Секрет ідеального плову

Рис – одна із найпопулярніших круп у світі. Його можна їсти як сам по собі, так і використовувати для основи безлічі страв, пише "Дивогляд".

Для українців однією з найпопулярніших таких страв є плов. І, щоб він був смачним, рис має бути розсипчастим, а не склеєним.

Чому рис може злипатися?

Одна із причин – забагато крохмалю. Варто обирати правильні сорти рису – той, що призначений для ризотто, наприклад, не підходить. І перед приготуванням рис треба обов’язково промивати кілька разів.

Варто додати правильну кількість води, виходячи із пропорцій:

  • для довгозернистого - 1: 1,5-2;
  • для середньозернистого - 1: 2-2,5;
  • для круглозернистого - 1: 2,5-3;
  • для пропареного - 1: 2;
  • для коричневого - 1: 2,5-3;
  • для дикого - 1: 3,5.

Також важливим є час приготування. Переварений рис перетворюється на кашу. Середній час варіння у каструлі після закипання в залежності від виду рису складає:

  • для білого – 20 хвилин;
  • для пропареного - 30 хвилин;
  • для коричневого – 40 хвилин;
  • для дикого – 40–60 хвилин.

Як приготувати розсипчастий рис у каструлі

Промийте рис холодною водою. Засипте у каструлю достатнього об’єму і залийте потрібною кількістю води. Додайте кілька крапель олії, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і проваріть 20 хв (якщо це білий рис). Після цього вимкніть вогонь і залиште рис під закритою кришкою на 10-15 хв.

Як приготувати розсипчастий рис у сковорідці

Використовуйте сковорідку великого діаметру, з високими бортиками і кришкою. Налийте у розігріту пательню олію, висипте промитий і просушений рис. 1-2 хвилини обсмажуйте рис, активно помішуючи, щоб всі зернинки покрилися олією. Потім залийте необхідною кількістю гарячої води і варіть, як у попередньому способі.

Як приготувати розсипчастий рис у мультиварці

Це спосіб найпростіший. Зазвичай у мультиварок є функція Рис. Засипте у чашу крупу, додайте спеції і воду і увімкніть пристрій.

Щоб страва вийшла смачнішою, до рису (у воду під час варіння чи вже у готовий) можна додавати різні спеції: шафран, карі, зіру, кмин, тощо.

Також можна варити рис не на воді, а на м’ясному чи овочевому бульйоні.

Читайте також: Учені розповіли, як правильно варити рис, щоб позбутися шкідливих речовин

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

Читайте більше