Випив каву – закуси філіжанкою. У болгарському місті Пловдив розробили їстівні посудини для кави. Ініціатива належить двом науковцям, які втілювали ідею майже три роки, передає "5 канал".
Нейтральний, ледь солодкий смак. Натуральна, без підсолоджувачів чи консервантів. Це не про каву – а про їстівний кухлик, у який вона налита.
"Вона не має ані глазурі, ані іншого покриття, і саме тому не розмокає, і не змінюється від нагрівання, але водночас тримає тепло протягом години. І зберігає свої хрумкі властивості. Також ми додали сюди стильну підставку з ручкою, вона виконує і гігієнічні функції. Внизу дно цієї посудини не торкається поверхні, на яку ви її ставите", – розповідає біотехнолог Сімеон Ґавраілов.
Розробили новинку двоє вчених із Болгарії. До чашки можна наливати не лише каву, а й будь-які гарячі і холодні напої. Кажуть – винахід стосується не гастрономії, а передусім екології. Посудина виготовлена з борошна і висівок, її можна з'їсти, а можна і викинути. Утім, на відміну від пластикової тари – ця розкладеться за кілька тижнів.
"Якби лише 1% одноразових посудин у світі змінили нашими – це дало б змогу уникнути вирубування понад 2 млн кв. м лісових насаджень, і не було б забруднено понад 10 млрд куб. м води. І не з'явилося би понад 10 млн кг сміття, яке потім доводиться переробляти", – наполягає генеральний директор компанії Cupffee Мирослав Запрянов.
Їстівна посудина для кави викликала значно більший попит, аніж очікували – кажуть розробники. У широке виробництво хрумку філіжанку планують випустити наприкінці 2017 – початку 2018 року. Вироблятимуть по 5 млн одиниць на місяць.
Нонна Стефанова, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею:
Ван Гог на капучино: бариста з Південної Кореї відтворює на каві світові шедеври – фотогалерея











