5 канал

Випив каву – закуси філіжанкою: у Болгарії розробили їстівні кухлики

До чашки можна наливати не лише каву, а й будь-які гарячі і холодні напої

Випив каву – закуси філіжанкою. У болгарському місті Пловдив розробили їстівні посудини для кави. Ініціатива належить двом науковцям, які втілювали ідею майже три роки, передає "5 канал".

/
/
/

Нейтральний, ледь солодкий смак. Натуральна, без підсолоджувачів чи консервантів. Це не про каву – а про їстівний кухлик, у який вона налита.

"Вона не має ані глазурі, ані іншого покриття, і саме тому не розмокає, і не змінюється від нагрівання, але водночас тримає тепло протягом години. І зберігає свої хрумкі властивості. Також ми додали сюди стильну підставку з ручкою, вона виконує і гігієнічні функції. Внизу дно цієї посудини не торкається поверхні, на яку ви її ставите", – розповідає біотехнолог Сімеон Ґавраілов.

Розробили новинку двоє вчених із Болгарії. До чашки можна наливати не лише каву, а й будь-які гарячі і холодні напої. Кажуть – винахід стосується не гастрономії, а передусім екології. Посудина виготовлена з борошна і висівок, її можна з'їсти, а можна і викинути. Утім, на відміну від пластикової тари – ця розкладеться за кілька тижнів.

"Якби лише 1% одноразових посудин у світі змінили нашими – це дало б змогу уникнути вирубування понад 2 млн кв. м лісових насаджень, і не було б забруднено понад 10 млрд куб. м води. І не з'явилося би понад 10 млн кг сміття, яке потім доводиться переробляти", – наполягає генеральний директор компанії Cupffee Мирослав Запрянов.

Їстівна посудина для кави викликала значно більший попит, аніж очікували – кажуть розробники. У широке виробництво хрумку філіжанку планують випустити наприкінці 2017 – початку 2018 року. Вироблятимуть по 5 млн одиниць на місяць.

Нонна Стефанова, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею:

Попередній матеріал
Legion Run дарує знижку на квитки глядачам "5 каналу"
Наступний матеріал
Президент Білорусі зібрався в Україну

Аби допомагати переселенцям, у Маріуполі почав курсувати новий вид транспорту

Бойові стрільби Shabla-2017: У Болгарії українські зенітники випробували ракети С-300

Студент з Білорусі розробив зарядку для гаджетів, якій не потрібна розетка

Вчені винайшли технологію створення синтетичних відбитків пальців

Перевірка Держпродспоживслужби: Майже третина ресторанів Києва тимчасово закрилися

Поїли суші: У Києві на гостру кишкову інфекцію захворіли 16 осіб