Яворівський полігон, їдальня
Яворівський полігон, їдальня
5 канал

Аll inclusive vs тушонка: чим відрізняється харчування вояків зі США та України

Американців годують морепродуктами, а українців – кашею. На Яворівському полігоні показали, як у їдальнях харчуються військовослужбовці країн НАТО та армійці ЗСУ

Щоденне меню вояків зі США і Канади коштує майже 500 гривень, українських – у шість разів менше, передає кореспондент "5 каналу".

Червона риба, м'ясні стейки, печені овочі, солодощі, фрукти та багато інших смаколиків – таке меню для військових за стандартами НАТО. Майже як за системою all inclusive.

Український армієць Андрій Костельний рік воював на Луганщині з терористами. Тепер підписав контракт зі Збройними силами й тренується на Яворівському полігоні разом із американськими та канадськими військовими. У їдальні харчується за раціоном іноземних бійців. Хлопець не може натішитися стравами.

"Я до того на сході був, то з тушонкою і кашею це не порівняти! Як у ресторані – смачно, дуже смачно!" – ділиться враженнями боєць Андрій Костельний.

У меню іноземних військовослужбовців щонайменше 600 найменувань страв. На щоденне харчування солдата витрачають близько півтисячі гривень.

"У нас і піца є, і чебуреки. Це американці і канадці люблять. Це їхня страва, яка готується в армії. Лазанью готуємо. Є спеціальна технологія і рецепти є їхні, по яких ми працюємо", – розповідає шеф-кухар Руслана Гутник.

"Дуже задоволені рівнем харчування, яке надається нам тут. Подобається, що українці, американці та канадці можуть харчуватися разом. Найбільше подобаються борщ та соління", – каже боєць ЗС Канади Майк Лябрек.

Утім, є на Яворівському полігоні й інша їдальня – для військовослужбовців Збройних сил України. Тут харчуються строковики та контрактники. Страви значно скромніші: гороховий суп, гречка, котлета, сало та салат. Про морепродукти, сендвічі та фрукти українські армійці лише мріють.

"Фрукти було б звичайно добре, як в американських їдальнях дають, і овочів побільше", – каже військовий Олександр Бедрій.

А заступник начальника тилу Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного Олександр Мельничук розповідає: "Середня вартість харчування українського солдата – до 80 гривень. Це два види хліба – білий, чорний; булочка; крупи різні; макарони; м'ясо; риба; мед натуральний; жири тваринні".

Різниця на власні очі – у репортажі Марти Шикули: 

Міністерство оборони вже пообіцяло, що до кінця року у кожній п’ятій військовій частині з’явиться покращене меню в солдатських їдальнях. А до кінця 2019-го за новою схемою харчуватимуться всі українські армійці.

Марта Шикула,Євген Радіон, Львівська область, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою: 

Попередній матеріал
Окупанти відпрацьовують евакуацію з ОРДЛО - Лисенко
Наступний матеріал
"Здолати неможливе": як столична школа стала зразком закладу для інклюзивної освіти