Не писанки, і не крашанки, а підковані великодні яйця роблять у Боснії і Герцеговині до Великодня. Це – і оберіг, і делікатна творчість. Адже яйце не має тріснути, коли майстер допасовує до нього підкову. А також інші символи свята. В пошані у Боснії і Герцеговині й традиційний декор писанок, наприклад, воском. Як плекають ці традиції, дивіться в сюжеті журналістки "5 каналу" Нонни Стефанової у випуску новин.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.
Так робили її мама і бабуся, так робить вона сама, і сподівається передати це мистецтво – розпис воском яєць до Великодня. 70-річна Мирослава Івічевич живе у містечку Крешево, в центральному гірському регіоні Боснії. Каже, не уявляє свято без писанок, які потім дарує рідним і друзям. Квіти і різні орнаменти малює пером і воском.
"Жінки попередніх поколінь, які робили це до нас, були винахідливі. Вони не мали розмаїття барвників, не мали багато орнаментів, але в них був мед і віск, який вони самі розтоплювали із сот. У них були бджоли. І цей віск вони використовували для декору. Коли наносиш його на яйце, то те, що ним намалюєш, ніколи не зітреться", – поділилася писанкарка Мирослава Івічевич.
Майстриня каже, всі візерунки бере з власної уяви, дозволяє собі політ фантазії. Єдина умова для кожного орнаменту – це краса і символізм.
"У цьому і є сенс писанок – принести щастя людям, яким ви їх даруєте, показати їм, що ви бажаєте їм удачі і життя, наповненого багатьма благословеннями, такого ж гарного і красивого, як і подароване яйце", – пояснила пані Мирослава.
Читайте також: Чоловік у городі тещі знайшов унікальну тисячолітню глиняну писанку – науковці розгадують її призначення.
Ще один майстер із Крешево також декорує великодні яйця, але робить це не воском, а підковами. Підкови виготовляє невеликі, спеціально під розмір яйця. Тоді робить невеликі дірки у шкаралупі і допасовує до яйця підкову. Це унікальне мистецтво сягає корінням XIV сторіччя і має свою історію.
"Кожне наступне покоління вдосконалювало ковальське ремесло, і кожен майстер мав принаймні одного помічника, учня. Після багатьох років навчання майстри цеху мали перевірити, чи здатні їхні підмайстри відкрити власну майстерню, заробляти гроші, щоб вони могли одружитися і утримувати свої сім'ї. Майстри домовилися, що вважатимуть учнів придатними для відкриття власної майстерні, тільки-но їм вдасться підкувати яйце. Воно вважалося "випускним дипломом", – розповів декоратор великодніх яєць Штепан Білетич.
Штепан Білетич – у минулому вчитель, а зараз – один із найстаріших і найбільш досвідчених майстрів у мистецтві підковування яєць. Займається цим понад 40 років. І так само, як і Мирослава Івічевич, любить дарувати їх рідним, хоча і продає як сувеніри. Каже, підковані ним великодні яйця можна знайти у багатьох куточках світу. За кордон їх везуть і численні туристи, і мешканці Боснії, які тікали від війни у 90-ті і залишилися там. Тепер, коли приїжджають у Крешево на Великдень, везуть із собою назад писанку або підковане яйце.
Нонна Стефанова, "5 канал"
Дивіться також:
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.