Світ продовжує готуватися до Великодня за Григоріанським календарем. Його відзначатимуть уже цієї неділі. Європейські міста дивують різновидом пасхальних яєць. У великодніх розвагах беруть участь і ведмеді. Про те, як триває підготовка до свята, дивіться в сюжеті журналіста "5 каналу" Романа Середюка у випуску новин.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.
Європейські майстри перетворюють пасхальні яйця на арт-об'єкти – від риб до замків. У Брюсселі символи Великодня набули нових форм. Тут можна побачити шоколадні яйця у формі риб. Навіть усередині – не шоколад, а справжній акваріум. Рибну тематику організатори обрали не просто так. Цьогоріч великодній понеділок припадає на День сміху. У Бельгії його називають Poisson d'Avril, що перекладається як квітнева риба. Також шоколадні майстри надихалися роботами сюрреалістичних художників.
"Першим натхненням стала картина Рене Магрітта "Замок у Піренеях". На ній зображено летючий камінь, на якому замок, і це дуже сюрреалістично. І я подумав: що я можу з цим зробити? Коли я побачив такий камінь, то подумав, що можу розрізати його навпіл і виявити всередині красу аметиста", – розповів шоколатьє Майкл Люїс Гендерсон.
А в Хорватії художники надихалися наївним мистецтвом. На своїх пасхальних яйцях вони зобразили сільський побут, полювання, риболовлю та різні пейзажі. Деякі з робіт сягають двох метрів заввишки. На їх створення йде від 3 до 4 днів. Велетенські яйця можна побачити на вулицях міста Копривниця. У майбутньому окремі твори показуватимуть у Сполучених Штатах та інших містах Європи.
"Концепцію придумав колишній директор туристичної спільноти нашого повіту. Пан Здравко Міхевац хотів поєднати традицію декорування великодніх яєць із популяризацією нашого наївного мистецтва, зокрема Хлеблінською школою наївного мистецтва. Ця школа досягла свого зеніту у 80-х роках минулого століття", – поділився директорка місцевого туристичного офісу Христина Соцев.
Читайте також: Чи всім вони по кишені: у Лондоні вже випікають традиційні булочки з хрестом на Великдень.
Доля пасхальних яєць у Німеччині дещо інша. Тут їх не малюють, а на них полюють. І полюють на них ведмеді. За таким видовищем могли поспостерігати відвідувачі зоопарку в Гельзенкірхені. Для двох пухнастих братів створили спеціальні яйця. Їхню шкаралупу зробили з води та борошна. Всередину поклали горіхи та фрукти. Не забули й про інших мешканців зоопарку. Свинохвостих макак та карликових мангустів пригостили звичайними курячими яйцями. Їх пофарбували в різноманітні кольори.
"Звісно, тварини не знають, коли Великдень. Це нісенітниця. Звісно, продукти тваринного походження смачніші, аніж овочі. І вони також весело шукають їх, лазять довкола, адже ми розкидали їх усюди. Тож вони точно отримують задоволення від цього", – зауважив куратор зоопарку Бйорн Унгер.
Для виробників шоколаду в Нью-Йорку Великдень є одним із найбільш завантажених свят у році. Тут виробництво почалося ще в День Святого Валентина. У Брукліні на фабриці Жака Торреса виготовляють тисячі шоколадних яєць, кроликів та півнів. Вироби прикрашають персональними логотипами, малюнками та повідомленнями. Працівники сподіваються виготовити до свята 4 тони шоколаду. Директор компанії Жак Торрес закликає їсти його більше. Мовляв, це овоч, і він корисний.
Роман Середюк, "5 канал"
Дивіться також
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.