Солодощі на Великдень – уже прикрашають вітрини європейських пекарень. Зокрема у Лондоні випікають традиційні булочки з хрестом. І роблять тістечка та шоколад у формі кроликів, курчат та великодніх яєць. За григоріанським календарем, Великдень вже цієї неділі. За ним, зокрема, живуть віряни римо-католицької церкви. А от віряни Православної церкви України та греко-католицької відзначатимуть Великдень 5 травня. Ну, а більшість країн Європи готується до свята цієї неділі. Більше у матеріалі журналістки "5 каналу" Нонни Стефанової.
Гарячі булочки з хрестом – традиційна великодня випічка у багатьох країнах світу, як-от у Великій Британії. Чим ближче до Великодня – тим більше такої здоби у вітринах пекарень та кав'ярень. Не виняток і заклад у Лондоні, де працівники місять і прикрашають тісто, випікають і декорують смаколики. Та от чи всім вони будуть по кишені – запитують продавці самих себе. Через різкий стрибок цін на основні інгредієнти солодощів – змушені підвищувати і ціну випічки.
"У нас дуже сильно зросли ціни на такі інгредієнти, як масло і борошно, на шоколад і всі основні продукти. Тож, на жаль, нам довелося підвищити ціни на продукцію для клієнтів. Але я думаю, що люди це розуміють. Останні два-три роки було важко. Хотів би сказати, що стає трохи краще, але поки ні. Тому маємо бути обережними, щоб вижити", – зауважив власник пекарні Себастьян Вінд.
Булочки з хрестом можна назвати аналогом української великодньої випічки – паски. Утім, вони мають іншу форму та обов'язковий хрест згори – або вирізаний у тісті, або ж декорований. До тіста додають родзинки і різноманітні спеції. Рецептів, як і в української паски, – безліч. Але зараз, щоб зекономити, пекарі мусять обирати, який дешевший.
"Ми просто трохи змінили рецепт. Змішали всі спеції: мускатний горіх, корицю, що завгодно. У нас багато спецій. А потім додали фрукти – родзинки, смородину, цедру – апельсинову і лимонну. Це те, що дає аромат", – поділився шеф-кухар Віктор Мануель Аріас.
Інша ж пекарня надає перевагу сучаснішим випічці і декору. Це кекси, прикрашені великодніми символами, – курчатками, кроликами і кольоровими яйцями. Засновниця цього закладу переконана – саме зараз люди украй потребують приємних частувань. Потребують гарного настрою після зими і весняних дощів. Її пекарня – саме те місце, де можна відпочити і потішитися яскравими кольорами і смаком. Адже Великдень, Воскресіння Христове – це час для радості! Власниця пекарні прагне зробити так, аби і ціни радували покупців. Щоправда, це непросто.
"За останній рік вартість харчових інгредієнтів подвоїлася, якщо не потроїлася. Ми не використовуємо багато складників, але кількісно потрібно багато. І саме на них найбільше зросли ціни. Це шоколад, цукор, масло. І це важко. Я не хочу перекладати все зростання цін на покупця. Бо, знаєте, хочу, щоб це був затишний бізнес "по сусідству", щоб він був доступним для всіх, хто до нас заходить. Але зростання цін зробило це завдання дуже, дуже складним", – розповіла власниця пекарні Марта Свіфт.
Для багатьох пекарень Великодні свята – період насиченої праці і чималих прибутків. Попри здорожчання інгредієнтів, пекарі переконані – так буде і цього разу.
Нонна Стефанова, "5 канал"
Читайте також: масштабні святкові процесії та богослужіння – Пальмову неділю відзначають християни західного обряду. Пальмова неділя знаменує початок Страсного тижня, який закінчується Великоднем.
Читайте також: Венеційський карнавал 2024: традиційні маски до свята створювала біженка з України Марина Лапа – відео
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.