Пані Олена взялася за розпис великодніх яєць уперше. Через війну жінка відзначатиме свято за сотні кілометрів від рідного Покровська. Зізнається: в мирні часи в її родині не було традиції розписувати яйця, прикрашали хіба фабричними наліпками. Але ж вони без душі, каже переселенка. Тож, хоче навчитися декорувати яйця так, як це робили пращури.
"Це – чарівне таке дійство, коли звичайне яйце перетворюється в символ, а це – символ України. Ми знаємо, що різні узори, різні візерунки, навіть кольори щось означають. Тому для мене це буде відкриття, тому що отаких писанок я ще ніколи в руках не тримала. І мені цікаво, що в мене сьогодні вийде", – каже учасниця майстер-класу Олена.
Родина Пасічинських переїхала до Кропивницького із Харкова. Тут наново відкривають для себе незвідану культуру центральної України. Мати з донькою розповідають: зазвичай на Великдень виготовляли трав'янки, які дещо відрізняються від класичних писанок. На майстер-клас прийшли опанувати нову техніку.
"Перші квіточки, все це під чулочок і все це фарбувалося або фарбами, або в лушпинні цибулини. І такі самі в нас були крашанки, ми з Харкова, то для нашого регіону саме такі писанки були характерні. І саме їх ми святили, і мінялися з друзями", – розповідає учасниця майстер-класу Тетяна Пасічинська.
Ділиться секретами пасхального декору з переселенцями мисткиня Ганна Тимофієнко. Каже: перетворити звичайне яйце на привабливу писанку легко, якщо знати базові нюанси. Для самого розпису знадобляться свічка, писачок та харчові барвники. Але спершу підготовка. В яйці проколюють кілька отворів та видувають вміст. Знезаражують середину оцтом і просушують. Потім у дірочки заливають розплавлений парафін. І лише тоді роблять воском перші штрихи на шкаралупі.
Коли малюнок виконаний, яйце занурюють у барвник. При цьому воскові візерунки не зафарбовуються.
"Ми зробили перший шар орнаменту. Далі яйце, крашанки, ми кладемо у фарбу. Перший шар фарби – це самий світлий. І так шар за шаром – від світлого до саме темного, це вже темно-синій у нас – таким способом робиться традиційна писанка", – пояснює мисткиня Ганна Тимофієнко.
Орнаменти для писанок учасники майстер-класу обирають різноманітні: геометричні фігури чи релігійні символи, зображення тварин, рослин. 10-річна Настя зробила мікс неповторних малюнків.
"Це – крапанка, це – хвилі, це – просто хрестиком орнамент, а це просто лінії звичайні. Це – розподіл на ці лінії. І так ось вийшло. Буду зберігати собі напам'ять у Кропивницькому", – запевняє учасниця майстер-класу.
Організатори майстер-класів кажуть: влаштували навчання, щоби познайомити містян та переселенців зі старовинними традиціями та відзначити українську ідентичність.
"Ми нагадуємо все-таки про те, що ми – Україна. Це – наше свято. Знаєте, всі чекають пасхального свята і надію, надію на перемогу, про те, що все-таки все буде добре. Ну і таким чином ми ось так об'єднуємо наших і містян, і внутрішньо переміщених осіб. І ініціюємо такі заходи", – зауважує керівниця управління культури і туризму Кропивницької міської ради Анна Назарець.
Писанки, прикрашені власноруч, учасники майстер-класу на Великдень освятять у церкві й залишать удома як оберіг.
Володимир Іванченко, Кропивницький, "5 канал"
До речі, найбільшу в Україні паску з родзинками випекли 2013 року в Харцизьку (нині окупований росіянами), що на Донеччині. Заввишки випічка була 2 метри 75 см. А важила 2 тонни 880 кілограмів.
Дивіться також: Свята на два тижні раніше: українські церкви готуються перейти на новий календар
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.