У формі подарунка, ракети, вази, прикрашені квітками й оздоблені пір'ям. Десятки великодніх яєць виставили на показ у холі одного з готелів Брюсселя. Насолода не тільки для очей. У це важко повірити, але скульптури виготовлені із шоколаду руками найкращих бельгійських кондитерів.
"Мета виставки – об'єднати шоколатьє і кондитерів, які з пристрастю роблять свою справу, люблять мистецтво й обожнюють ним ділитися. Саме так: це момент обміну, а не змагання, не відбір. Ми запросили двадцятьох майстрів, які діляться своїми виробами з відвідувачами", – каже шоколатьє Марк Дюкобу.
Шоколадні яйця заввишки з метр. Кожне – унікальне. Одне з них – у формі знаменитої статуї Моаї з острова Пасхи. А ця композиція привертає увагу відвідувачів до проблеми змін клімату.
"Цією скульптурою ми хотіли зобразити світ. Гадаю, враховуючи все, що зараз відбувається, дуже важливо дбати про нашу планету. Ми назвали цю композицію "Зігрій мене, крихітко, бо я тану". Над маленьким яйцем ми працювали весь день, бо візерунки вирізали вручну. А над більшим півтора дня", – пояснює шоколатьє Федерік Блонділ.
Чи не найбільше уваги відвідувачів привертає солодкий аналог ювелірного великоднього яйця Фаберже – у позолоченій оправі та інкрустований їстівними діамантами.
"Всередині цього яйця – майже 45 кілограмів шоколаду. Воно досить важке. Перевозити його було трохи лячно, тому що не хотілося, аби воно перетворилося на Пізанську вежу й перекинулося на вулиці Брюсселя", – розповідає шоколатьє Майкл Льюїс-Андерсон.
Велетенські шоколадні яйця важко не лише транспортувати, а й виготовляти та зберігати, розповідає автор цього кондитерського шедевра.
"Складність роботи з шоколадом полягає не лише в контролі над температурою, а й над вологістю. Окрім цього, шоколад може вбирати сторонні запахи, тож слід бути дуже обережним. Якби, наприклад, цей виріб поставили на сонце, він би розтанув. Найважча частина – нижня, яка є опорою. Саме яйце всередині порожнє і досить міцне, як і справжнє", – запевняє Майкл Льюїс-Андерсон.
"Я би точно купила собі таке яйце, бо воно дуже красиве і хочеться його з'їсти", – каже відвідувачка Виставки Міллер Фарінголт.
Утім їсти шоколадні скульптури можна тільки очима. Солодкі яйця-велетні не для продажу. А побачити їх на виставці у Брюсселі можна буде до 10 квітня.
Христина Катарина, "5 канал"
Читайте також: "Тут HIMARS працює": художник із Запоріжжя розмальовує уламки російських ракет, щоб допомогти ЗСУ
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою: Художник із Полтавщини фарбує в камуфляж автомобілі для ЗСУ