Тривога в час війни у кожного виявляється по-різному: когось мучить безсоння, іншого сповнює агресія, у декого – цілковита апатія. Багато людей на тлі стресу різко втрачають вагу, інші ж – навпаки, від переїдання набирають зайві кілограми.
Студентка з Ірпеня Ірина розповідає: за час війни значно схудла. У перші дні повномасштабного вторгнення їсти просто не могла, тільки пила багато води. Коли сирени не дають спати, а над головою ракети, тоді просто не до їжі, каже Ірина.
"Насамперед це переживання, нерви. По-друге, мені було соромно, що деякі люди сидять на блокпостах, у них нема їжі і, коли я їла, мені було соромно за те, що в мене це є, а в них цього нема. Так само забувала просто поїсти", – каже Ірина.
У стані тривоги люди схильні радше недоїдати, аніж переїдати, кажуть медики. Це відбувається тому, що стрес збуджує блудний нерв, який заважає нормально працювати травній системі. Однак якщо їсти не хочеться – змушувати себе не варто, каже дієтолог.
"Після стресу проходить певна адаптація, тобто коли ваш організм адаптується до стресу, у вас із часом з'явиться апетит. Коли такий гострий період пройшов, ви потім самі відчуваєте голод", – пояснює дієтолог, фізіолог Ольга Гуренко.
А коли стресую я – навпаки, страшенно хочу їсти. Особливо тягне на щось солодке. Ось така шоколадка – і напругу як рукою зняло, розповідає журналістка "5 каналу" Оксана Паращак.
"Насправді відбувається так, тому що солодкий смак – це перший смак, який ми куштуємо з молоком матері. Він у нас асоціюється зі спокоєм, з турботою, з теплом, з безпекою першочергово", – зауважує фахівчиня.
Не оминає полиць із солодощами і Ліза. Завжди була ласункою, каже, однак за час війни цукерок і шоколадок почала їсти ще більше. Таке захоплення, зізнається, уже дається взнаки.
"Зазвичай я не слідкую за позначками на вагах, але зараз я зрозуміла, що набираю вагу, бо відчуваю себе важче. У перші дні війни у мене не було апетиту, але потім, десь через тиждень, я почала їсти значно більше. За допомогою їжі я заспокоювала себе, я почувалася в комфорті коли я їм, тому що я маю що їсти", – розповідає студентка.
"Щодо переїдання – це як алкогольна, як нікотинова залежність. Вони дозволяють нам знизити рівень кортизолу – гормону, який побуджує цей стрес", – наголошує психолог Максим Цілик.
Знімати тривогу краще іншими способами, каже психолог. Щоб заспокоїтися, поспілкуйтеся з однодумцями або ж спробуйте зайнятися творчістю – під впливом гострих переживань народжуються найкращі шедеври. А от коли ви сідаєте за стіл – всі справи треба відкласти.
"Тобто ви займаєтесь лише їжею. Ви сідаєте з сім'єю і уважно їсте, раджу вимикати новини, раджу за стравою не сваритися", – зазначає експерт.
Якщо між прийомами їжі хочеться перекусити, вгамуйте таке бажання жувальною гумкою, радить дієтолог. Корисними будуть і сезонні ягоди, які ще й захищають клітини від стресу. Щоб побороти тривогу, з раціону слід виключити каву – вона стимулює гормон стресу. А ще зверніть увагу на те, що їсте перед сном.
"Я б радила робити вуглеводну вечерю. Тобто щоб одна із складових були складні вуглеводи. В основному це цільнозернові крупи та овочі", – радить дієтолог.
Якщо ви втратили вагу або ж набрали кілька кілограмів через стрес, вживати радикальних заходів не варто. Тільки-но налагодите режим дня і відрегулюєте раціон – усе стане на свої місця.
Оксана Паращак, Олексій Тищенко та Ігор Костюк, "5 канал"