Багато людей вважають, що обідати обов'язково потрібно супом, аби уникнути хвороб шлунка. Утім, з цього приводу має що сказати в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
Вона зазначає, що суп давно став улюбленою стравою у багатьох країнах світу. Українці – не виняток, адже культура споживання супу та борщу вкоренилася в нас міцно.
"Втім їсти чи не їсти суп — більше питання смаку, аніж здоров‘я. Навіть якщо ви зовсім відмовитеся від супу – це не матиме шкідливих наслідків. Адже в країнах, де майже не їдять рідкі страви, показник гастроентерологічних захворювань не має суттєвих відмінностей від нашого", – зазначає міністр охорони здоров'я.
Вона наголошує: жодного наукового підтвердження, що їсти суп потрібно щодня, немає: "Збалансоване різноманітне харчування і достатньо рідини упродовж дня позбавляють нас потреби їсти суп чи борщ".
При цьому користь від супу таки є. Зокрема, Супрун називає кілька причин, чому "гаряче" все-таки варто час від часу куштувати:
- Забезпечення потреби у споживанні овочів
В одній тарілці супу чи борщу можна зібрати 3-6 видів зелених овочів, бобових, грибів та зелені. За рекомендацією Британської служби здоров‘я варто їсти 5 порцій овочів і фруктів (одна близько 80 грамів). Саме тарілка супу вміщує щонайменше дві необхідні порції.
- Ідеальний варіант збереження поживних речовин
У супі корисні вітаміни чи мінерали лишаються у страві. Жири, що є в супі, сприяють кращому засвоєнню рослинних пігментів каротиноїдів. Це – провітамін А, необхідний для здоров‘я зору, шкіри та імунітету. Борщ корисний ще тим, що має кисле середовище, в якому вітаміни зберігаються якнайкраще.
- Cуп чи борщ – це рідина. Добре зволожена їжа краще перетравлюється
Щоб отримувати максимальну користь, потрібно й правильно готувати ці страви. В ідеалі, суп має бути не дуже жирний, і готувати його слід без смаження овочів. Замість борошнистої заправки крем-супів краще використовуйте сочевицю, що додасть корисного білка до страви та клітковини.
Щодо варіння м'ясних бульйонів варто також дотримуватися певних правил. Найкраще зливати перші кілька бульйонів після варіння м'яса.
"Суп — це не ліки і не нудний атрибут здорового способу життя, який ми мусимо споживати щодня. Це проста і зручна їжа, яка може мати велику користь для здоров’я", – резюмує Супрун.
Дивіться також фотогалерею:
"Без лобстерів": чим годують народних обранців – фоторепортаж

















