У Києві та Львові стартували нові екопроєкти, спрямовані на сортування відходів. Основна мета кожного з них – показати людям, що сортувати легко, адже дехто або не знає, куди діти відходи, або просто не має часу на те, щоб відвезти їх до місця переробки. Проєкти зроблять сортування сміття значно легшим. Як вони мають працювати – знають журналісти "5 каналу".
Юля – студентка 4 курсу. Уже майже рік вона сортує сміття. Робить це в гуртожитку, та ще й залучає друзів.
"Я в основному збираю пляшки ПЕТ, одразу їх мию, обов'язково одразу їх скручиваю, щоб вони були компактні і чисті, і макулатуру теж", – каже Юля.
Відсортоване сміття Юля відвозить до станції сортування. Тут приймають пластик, скло, папір, а нещодавно ще й почали приймати полікарбонат.
Полікарбонат – та сама пластмаса, однак зроблена з більш твердого матеріалу. З нього виготовляють великі бутлі для води та компакт-диски. На станції розповідають, що використання цього матеріалу в рази збільшилося.
"Всю сировину, яку ми тут збираємо з полікарбонату, ми віддаємо компанії Мake up recycling. Це команда хлопців, які знаходяться під Києвом, там вони цю сировину подрібнюватимуть, зроблять з неї такі спеціальні крихти, і уже цей матеріал продаватимуть заводам, які виготовлятимуть певні вироби", – каже комунікаційна менеджерка сортувальної станції "Україна без сміття" Анна Яблучна.
А ось в іще одному столичному екостартапі відсортоване сміття забирають прямо з дому. Безкоштовно. Заявки приймають через телеграм-бот. Технологія проста.
"По-перше сміття повинне бути чистим, тобто залишки їжі чи залишки вмісту, якщо ми кажемо про якісь ємності, вони повинні бути вилучені. Після цього вам необхідно його висушити, спресувати та зняти етікетки. І після того це все скласти в бак і чекати, поки ви накопичите 120 літрів для того аби зробити заявку", – пояснює засновник компанії "ECOLA" Назар Мозговий.
До сортування відходів долучаються ще й заклади громадського харчування, наприклад McDonald's. У залах цієї мережі почали встановлювати спеціальні баки з відповідними позначками.
"Скажімо картон ми плануємо переробляти на картонні підставки для стаканів. Пластик ми хочемо використовувати для пакетів та мішків для збору відходів у залі. І таким чином ми багато речей плануємо не просто віддавати на переробку, а давати їм повторне життя та повертати до нас назад", – пояснює операційний менеджер компанії McDonald's Юрій Кос.
Усі ці проєкти поки працюють у тестовому режимі, однак їхні творці бачать позитивний результат. І анонсують, що до кінця року ці ініціативи почнуть працювати на постійній основі.
Катерина Ментус, Марта Шикула, Ольга Сошенко, Олександр Степанов. "5 канал"