Трансплантологія
Трансплантологія galinfo.com.ua

Закон про трансплантацію: яку альтернативу дорогим закордонним операціям запропонує МОЗ українцям

За словами заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка, у бюджет вперше заклали кошти на трансплантацію кісткового мозку та нирки

Люди їдуть на дороговартісні операції із трансплантації за кордон, тому що в державі не сформована система та не оплачуються дороговартісні послуги, тим часом як оголошуються лише загальні гарантії. Про це в ефірі програми "Час: Online" на сайті 5.UA, розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Поки в нас не реформована система, поки ми не оплачуємо цим людям послуги, а оголошуємо якісь загальні гарантії, а в людей реально немає допомоги, коли вона потрібна, то вони просто їдуть за кордон. Коли ми почнемо оплачувати ці послуги тут, то в нас почнуть з'являтися лікарні, фахівці, які будуть ці послуги надавати – попит буде породжувати пропозицію. Попит має прозвучати з боку держави. Вже в наступному році ми заклали в бюджет вперше в історії кошти на оплату послуг із трансплантації – трансплантація кісткового мозку і трансплантація нирки. Ми хочемо, аби в Україні той заклад та лікар, які зараз уже практикують це на своєму ентузіазмі, бо держава їм за таку послугу не платить, хто готовий піти, ми з тими почнемо працювати і започаткуємо ці послуги в Україні. Вони будуть розвиватися і з часом ми зможемо перенаправляти більшу кількість дітей та дорослих в Україну, а не за кордон. Вартість буде нижчою, ми підраховували, що в Україні такі послуги будуть на порядок нижчими. Зараз програма лікування, яка є в міністерстві, має велику чергу, там люди очікують дуже довго, а це питання їх життя", – зазначив заступник міністра.

Вже в наступному році ми заклали в бюджет перший раз в історії кошти на оплату послуг по трансплантації - трансплантація кісткового мозку і трансплантація нирки. 

За словами Павла Ковтонюка, із трансплантологією в Україні існує дві проблеми – фінансова та медична.

"В трансплантології я бачу дві проблеми – більша проблема в фінансуванні. Тому що навіть якщо лікар погоджується проводити трансплантацію – це дороговартісна процедура, вона коштує кількасот тисяч гривень в Україні та кількасот тисяч доларів за кордоном. Лікареві доведеться брати ці кошти від пацієнта, або, якщо є якийсь меценат або фонд, який готовий йому це оплачувати. Держава у цьому участі не бере, вона утримує стіни закладу, в якому цей лікар працює, за людину нічого не платить. В цьому я бачу головну проблему", – наголосив Ковтонюк та дав роз'яснення щодо медичного аспекту проблематики трансплантології в Україні.

"Друга проблема – медична. Щоб від родинного донора отримувати ці органи та тканини. Але в медичному середовищі є багато людей, які навіть в існуючому законодавстві готові працювати, їм просто потрібно брати згоду з батьків, а це додаткові зусилля по роботі з ними і там, де лікар бажає це робити, йому це вдається, навіть без закону це можна робити. І навіть однією зміною моделі фінансування ми зможемо дуже прискорити розвиток цієї галузі. Поки підходить великий закон про трансплантацію, який знаходиться на розгляді в комітеті з охорони здоров'я, я сподіваюся, що зовсім скоро він буде "винесений в зал", – додав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Як повідомляв 5.UA, медична реформа запроваджує конкуренцію між лікарями за пацієнтів. Про це в ефірі "5 каналу" в програмі "Час. Підсумки дня" заявив заступник міністра охорони здоров'я України Роман Ілик. Зі слів заступника міністра охорони здоров'я України, тепер у центрі медичної реформи стоїть пацієнт.

Попередній матеріал
"Доступні ліки": у МОЗ розповіли, як держава забезпечуватиме українців безкоштовними медпрепаратами
Наступний матеріал
Як пов'язані пожежа в Києві та конфлікт Коханівського-Качмали – сюжет
Loading...
Згідно з медреформою, один лікар не може мати більше 2 тис. пацієнтів – заступник Супрун

Згідно з медреформою, один лікар не може мати більше 2 тис. пацієнтів – заступник Супрун

Система e-Health: як працюватимуть сімейні лікарі та що зміниться для пацієнтів

Система e-Health: як працюватимуть сімейні лікарі та що зміниться для пацієнтів

Трансплантація нирки від неродинного донора-трупа: МОЗ України планує новий проект

Трансплантація нирки від неродинного донора-трупа: МОЗ України планує новий проект