"ПриватБанк"
"ПриватБанк" Depositphotos

Суд відклав справу про націоналізацію "ПриватБанку": яка причина і що буде далі

Читайте по-русски
Три роки тому, 19 грудня 2016 року, держава визнала "ПриватБанк" неплатоспроможним

Не дійшли до справи. Законність націоналізації "ПриваБанку" почали розглядати в Шостому апеляційному адмінсуді Києва. Окружний адміністративний суд у квітні на закритому засіданні став на бік колишніх акціонерів. Тепер це рішення оскаржує держава. Провадження одразу ж відклали – чекають ухвали Верховного Суду в іншому пов'язаному процесі. Тим часом під стінами Апеляційного суду тривала акція протесту, учасники закликали не віддавати "ПриватБанк" колишнім власникам. Олена Соловйова далі.

Пародійні перформанси та ігри – під стінами Шостого апеляційного адмінсуду столиці близько сотні представників "Демократичної сокири". Виступають проти повернення "ПриватБанку" колишнім власникам.

Антон Швець, представник партії "Демократична сокира", говорить: "Очевидно, що колишніми власниками він був спустошений, і тому держава була змушена, рятуючи економіку під час війни, провести націоналізацію".

У самому ж суді справа призначена до розгляду в закритому режимі.

Чи законно держава націоналізувала "ПриватБанк"? У шостому Апеляційному адмінсуді столиці мали б розглядати цю справу день у день з третьою річницею націоналізації фінустанови. Утім символічним засідання не стало. Розгляд провадження тимчасово призупинили.

Про це клопотали юристи "ПриватБанку". Хочуть дочекатися рішення в іншому процесі. У Верховному Суді нині розглядають так звану справу родини Суркісів. Брати Григорій та Ігор – відомі у футбольному та бізнесовому світі особи. Останній – власник клубу "Динамо". Під час націоналізації "ПриватБанку" їх визнали пов'язаними з тодішніми власниками банку. І їхні гроші на рахунках перевели в акції. Суди попередніх інстанцій стали на бік родини Суркісів і зобов'язали банк гроші повернути. А от рішення Верховного Суду може послужити прецедентом в інших провадженнях. Наступний розгляд призначили на 31 січня.

Адвокат "ПриватБанку" Андрій Пожидаєв сказав: "Це перша справа, яка розглядається Великою палатою, де має бути ухвалено рішення, чи підлягають розгляду договори купівлі-продажу акцій бувших акціонерів державі за правилами адміністративного судочинства, чи адміністративні суди мають право слухати або ні".

Загалом лише на території України триває близько 4 сотень проваджень, пов'язаних із "ПриватБанком". Ще є позови до закордонних судів. Щодо питання законності націоналізації позиція НБУ незмінна.

Начальник управління претензійно-позовної роботи НБУ Віктор Григорчук сказав: "Всі процедури були дотримані у відповідності до вимог закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб, про банки і банківську діяльність", тому про якісь порушення певних процедур говорити не можна".

Рівно три роки тому, 19 грудня 2016 року, держава визнала "ПриватБанк" неплатоспроможним. Його акції викупила за символічну 1 гривню, натомість 155 мільярдів бюджетних гривень вклала в його порятунок. Тим часом в уряді взялися удосконалювати законодавство і посилюють позиції держави у боротьбі з колишніми власниками збанкрутілих банків. Законопроєкт, що має прибрати лазівки для схем, уже зареєстрували у Верховній Раді.

Олена Соловйова, Віктор Сніжко, "5 канал"

Попередній матеріал
Пленарне засідання Верховної Ради – трансляція
Наступний матеріал
Рада ухвалила новий Виборчий кодекс із пропозиціями Зеленського: як тепер голосуватимуть виборці – сюжет
Loading...