Різдвяний піст: як обмежувати себе в їжі й не нашкодити здоров'ю

Пісна вечеря 5 канал / Час. Підсумки тижня
На час посту люди відмовляються від м'яса, вершкового масла, молока та яєць

І готуватися до новорічно-різдвяних свят треба ще й духовно. Таке нам каже церква. Цими днями православні віряни тримають Різдвяний піст, покликаний очистити душу і тіло, зокрема, до свята Різдва Христового. У цей період люди відмовляються від м'яса, вершкового масла, молока та яєць, а в деякі дні церковний статут також забороняє рибу.

Піст традиційно триває 40 днів. І треба не лише обмежувати себе в їжі, а й робити добро, утриматися від поганих думок, образ і спокус, а також прощати своїх кривдників і каятися в гріхах. Кому в ці дні непросто, то це продавцям м'яса, бо черги в дні посту зазвичай невеликі і виручка, відповідно, також. То як постують нині українці та чи є ризик спокуситися м'ясом у новорічну ніч і не дочекатися Різдва – у сюжеті "Підсумків тижня".

Робота перед публікою, стресові ситуації, насичений графік. Це виснажує та спустошує, каже співачка DJ NANA. Тож вирішила наповнювати себе духовно. Відновитися зірці допомагає дотримання посту. Вперше вона спробувала говіти 14 років тому. Невдало. Наслідки говіння співачка відчувала ще стільки ж, скільки і постувала. Пила пробіотики. Єдина перевага, каже, значно схудла.

Приборкувати апетит тим, хто постує, слід 40 днів. А це неабиякий стрес для організму, застерігає гастроентерологиня Людмила Мазурок. Радить обмежувати себе в їжі поступово і збагатити меню продуктами, які компенсують відсутність у раціоні заборонених м'яса, яєць та молочних продуктів.

"Збалансований має бути по білках, жирах і вуглеводах. Каші зернові, бобові, які містять достатню кількість білка. А вуглеводи йдуть у нас у фруктах і овочах", – пояснює вона.

Українцям із хронічними захворюваннями перед постом необхідно проконсультуватися з лікарем, застерігає Людмила Мазурок.

Пісне меню
Пісне меню5 канал / Час. Підсумки тижня

Після гіркого досвіду, щоби вкотре не нашкодити здоров'ю під час посту, DJ NANA звернулася до дієтолога.

Різдвяний піст, або Пилипівка, для християн східного обряду розпочався 28 листопада і триватиме до 6 січня. Він не такий суворий, як Великодній. В окремі дні дозволена риба. 

"Піст для кожної людини може бути різним. Для однієї людини він може бути більш суворим у
зв'язку з духовним станом. А для іншої людини можуть бути полегшення, пов'язані з певними проблемами зі станом здоров'я. Можна собі встановлювати полегшення в пості. Але бажано на ці полегшення брати благословення у свого духівника", – зазначає насельник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря ієромонах Михаїл (Карнаух).

За порадами ієромонаха Михаїла ми склали рекомендований церквою раціон під час посту. У
понеділок, вівторок та четвер – у меню варена рослинна їжа без олії. Це можуть бути каші, супи, тушковані овочі, гриби. У середу та п’ятницю – в раціоні неварена рослинна їжа. Приміром, фрукти, овочі, сухофрукти, горіхи та мед. У вихідні та церковні свята дозволені риба та морепродукти.

Пісна вечеря
Пісна вечеря5 канал / Час. Підсумки тижня

Піст позначається на торгівлі м'ясом, скаржаться продавці. Черги шикуються хіба що за рибою та фруктами. Нерідко початківці зриваються з посту в новорічну ніч. Щоби цього не сталося, досвідчені віряни радять меню на свято складати заздалегідь. Хмельничанинові Олександру Пилипчику протриматися всі 40 днів без м'яса заскладно. Проте постувальник-початківець знайшов для себе рішення.

"Я буду старатись дотримуватись, але по можливості. Якісь обмеження для себе я буду робити. Тобто, хоча би перший тиждень чи останній тиждень перед Різдвом, щоби більше відчути дух самого свята", – каже він.

Страви, навіть пісні, мають бути смачними та різноманітними, запевняють кухарі. Під час посту для відвідувачів доповнюють меню вишуканими стравами.

"Ми розробили чудових 5 позицій. Це вареники з вишнею, кнедлі з пшоном та шпинатом, які
подаються на подушці з тушкованої капусти. Салат з печеним баклажаном та бататом і салат із кальмаром та кіноа. Ми в нашому капусняку замість м'яса додали гливу. Додали ще печену картоплю, яку ми засмажили на вугіллі", – розповідає бренд-шеф ресторану.

Киянка Ірина Попелишко дотримується посту понад 20 років. Для великої родини навіть хліб пече власноруч, без вершкового масла, яєць і молока. Готувати вечерю допомагають три дочки. Найстарша, Олександра, нарізає салат, Лілія і Софія смажать гарбузові оладки. Сестрам по 14 і 16. Постувати спробували лише кілька років тому. Оскільки їхня мама за освітою медик, пісне меню дівчатам не нав’язувала. Якщо дочки щось дуже хочуть з'їсти, то дозволяє.

"Якщо відчувають якесь незадоволення, дискомфорт під час посту, як на мою думку думку, краще їсти, аніж не їсти. Ми не маємо права засуджувати", – каже Попелишко.

До звичного меню слід повертатися поступово, радять лікарі. І бодай упродовж тижня після посту обмежувати в кількості досі заборонені харчі.

Людмила Павленко, Богдан Танасійчук, Артур Волосов, "Підсумки тижня"

 

Попередній матеріал
Сніг та ожеледиця: як встояти на ногах, коли дороги перетворилися на ковзанки
Наступний матеріал
Економічний паспорт українця – як Зеленський зібрався втерти носа шейхам і чому це складно реалізувати
Loading...